Een vijfdaagse voettocht door het Fish River Canyon (Namibië)

wanlogo2.gif (16205 bytes)

door Fred Triep

lig_fishriver1.gif (95886 bytes)

Dit kaartje is een bewerking
van de kaart uit de Bos Atlas.
Het rode kader geeft de ligging
van het Fish River Canyon aan

Klik op het kaartje
rechts, als je een grote
gedetailleerde kaart
( 133 Kb) van het
Fish River Canyon
  wilt zien.

 

Het kaartjes rechts is een
uitvergroting van het kader
in de overzichtskaart links

fishriver3.gif (7198 bytes)

Dit kaartje is een
bewerking van een
kaartje uit de Shell
Touring Atlas of
Southern Africa

Algemene beschrijving van het gebied

De Fish river is een rivier in Namibië, die in zijn benedenloop (voordat hij in de Oranjerivier uitmondt) een diepe canyon heeft uitgeschuurd. Dit canyon is na de Grand Canyon (van de Coloradorivier) in de VS het grootste canyon op de wereld. Door het fascinerend landschap en zijn ruigheid  is deze tocht zeer de moeite waard. Het gebied is in 1969 tot een Nationaal Park verklaard, om het kunnen beschermen tegen te grote menselijke invloeden. Doordat de Namibische autoriteiten het aantal wandelaars per dag beperkt houden, kan men tijdens de tocht ook genieten van de stilte.

Algemene beschrijving van de tocht

Het aantal wandelaars, dat door het Fish River Canyon kan lopen, is streng gelimiteerd door de Namibische autoriteiten: per dag mogen maximaal 40 personen de tocht beginnen en dat mogen ze alleen doen in een groep van minimaal 3 personen. De tocht kan slechts in één richting gelopen worden, namelijk van Hobas in het noorden naar Ai- Ais in het zuiden . Daarnaast mag men over de tocht niet meer dan 5 dagen doen en moet men in goede lichamelijke conditie zijn. Bij aanmelding in Hobas moet men een medische verklaring meenemen, die niet ouder dan 40 dagen is en waaruit blijkt dat men in een goede gezondheid verkeert.

Om de tocht te kunnen maken, moet men zich enige maanden van tevoren inschrijven bij het Reservations Office van het Director of Tourism. De voettocht kan alleen gemaakt worden in de periode mei t/m eind augustus (de winter in Namibië), omdat in de zomer de dagtemperaturen veel te hoog (boven de 40 °C) zijn. Ook in de winter kan de temperatuur overdag tot boven de 30 °C oplopen, maar daar hebben wij door de wind weinig last van gehad. Omdat in de winterperiode zelden regen valt, kan men de tocht ondernemen zonder tent. Om de tocht te kunnen maken heeft men wel een matje, een slaapzak, een brander en voedsel voor ruim 5 dagen nodig. Zowel het dorpje Ai- Ais, als Hobas hebben een camping met water.
De Fish River bevat vrijwel het gehele jaar water, ook in de droge periode. Dit water kan aan het einde van de droge periode (augustus/september) aan de "brakke" kant zijn door het indampen van het water. Omdat er aan het einde van de droge periode weinig stroming in het water van de rivier is, is aan te raden dit water te filteren voordat men het drinkt.

Tijdens de tocht is er een afwisseling van steenhopen (waarover men veel moet klauteren) en zandvlakten (waar men door heen moet ploegen). Dat maakt dat de tocht, ook door de combinatie van hoge dagtemperaturen, niet aan te raden is voor ongeoefende en/of onervaren wandelaars. Voor het klauterwerk over de steenhopen en de diverse rivierpassages   is het meenemen van een skistok erg handig. Wilt u besparen op het gewicht in het vliegtuig naar Zuid- Afrika of Namibië, dan kunt u ook in de winkel van Ai- Ais voor het vertrek een houten stok kopen. Deze stokken zijn met een goed handvat afgewerkt en kosten 67 Rand.

Globale planning van de tocht

Voor de meeste wandelaars zal het vervoer naar Hobas en het vervoer vanaf Ai Ais een groot probleem zijn. Er is nauwelijks openbaar vervoer in dit gebied en men moet dus iemand of een organisatie hebben, die het wegbrengen/ophalen wil uitvoeren. Eén deelnemer van ons reisgroepje door Zuidelijk Afrika wilde niet aan deze tocht deelnemen en hij vond het ook geen probleem ons met het busje weg te brengen en weer op te halen.

Omdat we de tocht binnen vijf dagen moeten volbrengen hebben we een "globale" planning gemaakt van overnachtingsplekken. Wij zijn hierbij uitgegaan van de beschrijving uit het boek van Stefan Ardito. De eerste twee dagen zullen we elk dag  hoogstens 15 km lopen, omdat we dan door  het mooiste deel van het canyon loopt. Bovendien is dit ook het meest inspannende deel, er zijn veel meer steenhopen te oversteken dan aan het eind. Om toch op tijd in Ai- Ais aan te komen, zullen we de derde, vierde en vijfde dag behoorlijk door moeten lopen. De totale tocht langs de rivier is volgens de beschrijvingen 90 km. Men kan deze afstand bekorten, door regelmatig de binnenbochten af te snijden. Volgens het overzichtskaartje zou men ook grote bochten kunnen afsnijden, waardoor de lengte van de tocht ingekort kan worden tot 80 km.

Omdat er geen goede gedetailleerde kaart van het canyon is, is het bepalen van de plek waar men zich bevindt op het kaartje op de folder,  niet eenvoudig. Het beste is het om vanaf het begin van de tocht alle bochten in de rivier, die men maakt, te tellen. Dan wordt het gemakkelijker om te kijken of men de tocht volgens de planning loopt. Dat hebben we na onze ervaringen op de eerste wandeldag gedaan op de tweede en de derde wandeldag. Door wat tegenslag hebben we dat helaas op de vierde dag niet goed gedaan. Hierdoor hebben we op een verkeerde plek het canyon verlaten, in de gedachte dat we een bocht aan het afsnijden waren.

Gedetailleerde beschrijving van de tocht

Ik heb deze tocht met Glenn, Hans, Liza, Marianne, Margriet  en Willy gemaakt. Wij hebben deze tocht gemaakt als onderdeel van een reis van zes weken door Zuidelijk Afrika. Over deze reis kan je meer informatie vinden op de boeiende homepage van Liza Stewart. Op maandagmiddag 26 juli 1999 zijn we met een busje vanuit Zuid- Afrika in Ai- Ais aangekomen. Daar slapen we in 2 bungalows. Om dinsdagochtend 27 juli heeft Wim ons om vijf uur 's ochtends in het busje naar de startplek in Hobas gebracht, waar onze groep zich aanmeldt bij het parkbeheer.

dinsdag 27 juli 1999

Het is 8.00 uur in de ochtend als we helemaal klaar staan.

Fishriver canyon in de vroeg ochtend De grote foto's zijn respectievelijk 73 Kb en 80 Kb

Links: Het Fish River canyon in de vroege ochtend
Rechts:
Overzicht over het Fish River canyon

Foto's : Fred Triep

Overzicht over het Fishriver canyon

We nemen afscheid van Wim, hij zal ons met het busje bij Ai- Ais ophalen. We dalen 600 meter af in het canyon. Het eerste deel van deze afdaling is moeizaam, omdat er grote stappen gemaakt moeten worden. Maar door de aanwezigheid van kettingen kan dit helemaal veilig gebeuren. Via een zijcanyon dalen we af tot aan de rivier, waar de eersten van onze groep omstreeks 10.30 uur aankomen.

Afdaling in Fishriver canyon 1 De grote foto's zijn respectievelijk 109 Kb en 90 Kb

Links: De afdaling in het Fish River canyon is een klauterpartij
Rechts: Na enige tijd krijgen we bij de afdaling zicht op de bodem van het canyon

Foto's : Fred Triep

Afdaling in de Fishriver canyon 2

De rest van de dag lopen we steeds kleine stukjes van het canyon, omdat nog niet iedereen aangepast is aan het moeilijke terrein. Rond 12.00 uur nemen we een grote pauze van een uur. Daarna volgen we een aantal bochten van de rivier.

Tocht door het canyon 1 De grote foto's zijn respectievelijk 96 Kb, 118 Kb en 103 Kb

Links en rechts: Impressies van de tocht door het canyon op de eerste wandeldag

Foto's : Fred Triep

Tocht door het canyon 2 Tocht door het canyon 3

We moeten regelmatig de rivier oversteken, we maken dan gebruik van de houten stokken als steun.

Oversteek van de rivier 1 De grote foto is 112 Kb

Links: We moeten regelmatig de Fish River oversteken, hier doen Marianne en Hans dat

Foto's : Fred Triep

Aan het einde van de middag komen we aan bij een bocht van de rivier, waarin dolorietlagen zichtbaar zijn. Bij een zanderige plek voor die bocht maken we ons kamp, door daar de matjes uit te rollen. De plek wordt Hell's Corner genoemd.
Duur van de tocht volgens Stefan Ardito : 5 uur

woensdag 28 juli 1999

We volgen weer een aantal bochten van de rivier. Uit het kaartje op de folder hebben we afgeleid, dat we vandaag vier bochten naar rechts moeten maken met de rivier als we bij Sulphur Springs willen aankomen aan het einde van de middag.

Tocht door het canyon 4 Tocht door het canyon 5 De grote foto's zijn respectievelijk 99 Kb, 116 kb, 106 kb en 86 Kb

Links en rechts: Impressies van de tocht op de tweede wandeldag door het Fish River canyon

Foto's : Fred Triep

Tocht door het canyon 6 Tocht door het canyon 7

Ook deze dag kost het klauterwerk over de steenhopen veel tijd. We krijgen inmiddels door, dat je de tocht gemakkelijker kunt maken door de binnenbochten af te snijden. Dat doen we dus enkele keren.

Oversteek van de rivier 2 De grote foto is 109 Kb

Links: We moeten regelmatig de Fish River oversteken, hier doen Margriet, Hans en Willy dat

Foto's : Fred Triep

Aan het einde van de middag zien we drie palmbomen achter een zandvlakte. Als we dichter bij deze bomen komen, ruiken we de zwaveldampen van de bron. We vinden geen geschikte plek om in dit hete water te badderen. Op de zandvlakte voor Sulphur Springs rollen we weer onze matjes uit.

Sulphur springs 1 De grote foto's zijn respectievelijk 129 Kb en 109 Kb

Links: Sulphur Springs met een paar palmbomen
Rechts: We leggen onze matjes en slaapzaken neer in de buurt van de Sulphur Spings

Foto's : Fred Triep

Kampeerplek by sulphur springs

Duur van de tocht volgens Stefan Ardito : 5 uur

donderdag 29 juli 1999

Vandaag willen we proberen wat meer te lopen, want anders komen we de laatste dag in de problemen. Het canyon wordt breder en er komen ook steeds minder steenhopen. Verder leren we nu de rivier op het juiste moment over te steken. Ruim voor een bocht liggen er stenen in de rivier en op die plek kan men het beste de rivier oversteken om de binnenbocht te kunnen lopen. Aan de voet van de canyonrand is het zand ook wat harder (door grotere steen/gruisdeeltjes) en daar vinden we soms stukjes pad.

Tocht door het canyon 8 Tocht door het canyon 9 De grote foto's zijn respectievelijk 104 Kb, 85 Kb en 77 Kb

Links en rechts: Impressies van de tocht op de derde wandeldag door het Fish River canyon

Foto's : Fred Triep

Tocht door het canyon 10

Geheel volgens de planning bereiken we aan het einde van de middag de zanderige vlakte, waar we weer ons kamp maken.
Duur van de tocht volgens Stefan Ardito : 6 uur

vrijdag 30 juli 1999

We vertrekken weer vol goede moed. Vandaag zullen we twee fikse bochten afsteken. Maar na een uur maken we al een taxatiefout, door te denken dat rivier naar rechts afbuigt terwijl dat naar links blijkt te zijn. De buitenbocht geeft ook meer problemen en door terug te gaan naar een plek waar we alsnog de rivier kunnen oversteken, raken we wat tijd kwijt. Daarnaast blijkt, dat we het aantal bochten niet goed genoeg tellen. Als we in de middag het canyon verlaten om een bocht af te snijden, hebben we niet door dat we al bij het graf van luitenant Thilo van Trotha zijn, de plek waar we zouden overnachten.

Tocht door het canyon 11 Tocht door het canyon 12 De grote foto's zijn respectievelijk 89 Kb, 73 Kb en 106 Kb

Links en rechts: Impressies van de tocht op de vierde wandeldag door het Fish River canyon

Foto's : Fred Triep

Tocht door het canyon 13

Die namiddag lopen we zeker twee uur om bij een andere bocht van de rivier te kunnen komen. We worden door de schemering overvallen en we besluiten een noodkamp te maken in de vlakte ten westen van de canyon.
Diezelfde avond maak ik met Liza en Willy een wandeling in het maanlicht en zonder bagage over een onverharde weg om te kijken of we de volgende dag snel bij de rivier kunnen komen. Na een uur lopen bereiken we de Fish River bij de causeway (weg), die door de rivier loopt als een betonnen weg. Na onze tocht door het Fish River Canyon hebben we onze orientatiefouten en onze gemaakte tocht kunnen reconstrueren. Als we die avond om 22.00 uur bij ons kamp terugkomen, kunnen we het blijde nieuws de anderen meedelen. We besluiten de volgende dag voor zonsopkomst op te staan.
Duur van de tocht volgens Stefan Ardito : 6 uur

zaterdag 31 juli 1999

Voor het licht wordt hebben we ons kamp opgebroken en onze rugzak ingepakt. We lopen een uur langs de weg terwijl het langzaam licht wordt. We zijn om 7.00 uur bij de causeway, waar we rustig ontbijten. Eigenlijk hebben we nu al een groot deel van de dagetappe gelopen. De rest van de dag lopen we ontspannen de tocht af. We weten nu zeker, dat we het zullen halen. Het is twee uur in de middag als we bij het stuwmeertje aankomen, dat bij Ai- Ais ligt. Wim wacht ons bij de dam op, helaas heeft hij geen bier bij zich. Het ontvangst in het dorpje is allerhartelijkst: door een groep wandelaars, die de dag erop de tocht gaan maken, worden we met applaus binnengehaald.
Duur van de tocht volgens Stefan Ardito : 7 uur

Literatuur

Stefano Ardito
Trekking in Afrika; een gids voor de mooiste routes
Zuid Boekproducties, 1996
ISBN 90-6248-897.8

Willie and Sandra Olivier
Hiking trails of Southern Africa
Southern Book Publishers Ltd
ISBN 1-86812-514.9

Victor Melenhorst
Handboek voor trektochten
Elmar, Rijswijk, 1998
ISBN 90-389-05955

Kaartmateriaal

Van het Fish River canyon zijn geen gedetailleerde kaarten beschikbaar. In de hierboven genoemde boeken komen globale kaartjes voor. Bij het registratiepunt in Hobas is een folder te verkijgen, waarin ook een eenvoudig kaartje van de tocht staat.

Aanmelding van de tocht

Men kan een groep van minimaal 3 en maximaal 40 personen aanmelden bij:

Director of Tourism
RESERVATIONS
Private Bag 13267
WINDHOEK
Namibia
Tel : (+264 61) 23-6975
Fax : (+264 61) 22-4900
E-Mail : reservations@iwwn.com.na

Links over wandelen in het Fish River Canyon

Meer informatie over het Fish River Canyon en de reservering kunt u vinden op de officiele homepage van het Ministry of Environment and Tourism over het canyon.

Deze pagina is het laatst aangepast op woensdag 26 januari 2011.

Voor aanvullingen of reacties, stuur mij een email:

Stuur je reactie ! email : Fred Triep

Return to: Terug naar: