Algemene beschrijving van het gebiedDe Gunung Gede is een van de vele vulkanen op het eiland
Java. De 2958 meter hoge vulkaan heeft aan zijn voet nog een oorspronkelijke
vegetatie, waardoor je bij de beklimming naar de top de verschillende zones van
het tropische regenwoud kunt meemaken. De Gunung Gede vormt met de vulkaan
Gunung Pangrango (3019 m) het Gunung Gede Pangrango National Park (15.000 ha). Gedetailleerde beschrijving van de tochtIk heb deze tocht met Marineke, Wanjoeta en Wim in de zomer van 1987 gemaakt. Ik was met Marineke op reis door Indonesie en wij ontmoetten Wanjoeta en Wim in het dorpje Cibodas. Bij het overnachtingsadres in Cibodas lieten we de meeste bagage achter en we maakten de tweedaagse tocht alleen met de bagage voor twee dagen (kleren, voedsel, enz). De dag, voordat we omhoog gingen, hadden we boodschappen gedaan in de winkel van de man, waar we overnachtten. Hij sprak goed Nederland en kon ons helpen aan handzaam voedsel voor twee dagen. De eerste dagVanuit Cibodas volgen we eerst de aanduidingen
naar Cibodas Botanical Garden. Maar bij een splitsing van de paden gaan we
verder omhoog het oerwoud in.
Na zes uur omhoog lopen in de vochtige warmte komen we tot de conclusie, dat overnachten op de top niet haalbaar is. We nemen ons intrek in een hut langs het pad. De hut is leeg en er is genoeg ruimte op de vloer om onze matjes uit te rollen.
De nacht blijkt fris te zijn en het lukt ons met moeite warm te blijven onder een dun lakentje. Voor deze tocht hebben we geen slaapzak meegenomen, omdat we die gedurende de hele reis door Java en Bali niet nodig zullen hebben. 's Nachts word ik uit mijn slaap gewekt door een kabaal op het dak (apen die over het dak lopen?) De tweede dagNa het ontbijt gaan we verder naar de top. Marineke wil eerst naar beneden omdat ze moe is, maar besluit uiteindelijk toch verder te gaan. Even boven de hut passeren we een warmwaterbron. Het water stroomt uit de rotsen, loopt over het pad en stort daarna in de diepte. Het pad is glibberig en door de afgrond ernaast "eng". Gelukkig is er een kabel, waaraan we ons vast kunnen houden tijdens deze passage. De grote bomen beginnen plaats te maken voor een meer open vegetatie, met daarin onder andere boomvarens. Dit bos lijkt meer op een nevelwoud dan een tropisch regenwoud. Dan komt er opeens een steil stuk pad over enkele meters. Gelukkig hangt hier een touw en met behulp van dit touw kunnen we ons omhoog hijsen. Dan wordt de vegetatie helemaal open. We zitten dicht bij de kraterrand. Rond de middag bereiken we de kraterrand van de Gede.
Na een pauze op de kraterrand, besluiten we weer af te dalen. We nemen dezelfde weg terug. Bij de warmwaterbron lopen we weer voorzichtig over de glibberige stenen.
Aan het eind van de middag bereiken we Cibodas weer. LiteratuurBill Dalton Lonely
Planet gids KaartmateriaalEr zijn geen topografische of andere kaarten van deze tocht.
|