Dit recept heb ik gekregen van een vriend uit De Bilt (Peter van
der Houwen). Hij heeft dit recept uit een Noors tijdschrift overgenomen.
Onderstaand recept levert een compact brood op voor 10 à 15 maaltijden (ongeveer 7500
kcal). Bij kamertemperatuur zou dit brood 2 maanden houdbaar zijn. Het brood kan ook
ingevroren worden.
Benodigdheden
625 gr grof volkorenmeel
250 gr fijn volkorenmeel (= bloem)
250 gr griesmeel
125 gr roggemeel (dit kan eventueel ook vervangen worden door tarwemeel)
1 eetlepel zout
125 gr gedroogde abrikozen
125 gr hazelnoten
150 gr margarine
100 gr stroop of honing
125 gr suiker
0,5 liter melk
Bereiding
Hak de abrikozen en hazelnoten fijn. Meng het volkorenmeel, het griesmeel, het
roggemeel, het zout en de fijngehakte abrikozen en hazelnoten tot een droge massa.
Smelt de margarine en maak een lauw mengsel van de margarine, de stroop (of honing), de
suiker en de melk. Roer dan het droge spul door dit lauwe mengsel en kneed het goed door
elkaar tot een compacte bal deeg.
Doe daarna het deeg in een beboterd bakblik en zorg daarbij, dat de laag deeg ongeveer 2
cm dik is. Bak het brood in een oven gedurende 1 uur bij 180 °C.
Ik ben benieuwd hoe wandelaars dit brood gebruiken. Bekijk ook eens de aanvulling op dit recept van Geert Zomer. Ik ontvang ook graag
de resultaten van andere experimenten met dit brood.
Het is natuurlijk ook mogelijk om je brood tijdens een trektocht te bakken, zodat
je alleen de houdbare bestanddelen hoeft mee te nemen. Een recept voor Tunnbrod vind je op de
homepage van Lars Bergquist.
Deze pagina is het laatst gewijzigd op zondag 30
oktober 2005.
Voor aanvullingen of reacties, stuur mij een email: