Voedsel voor trektochten

- Recept voor toerbrood (Noors recept)

wanlogo2.gif (16205 bytes)

door Fred Triep

Dit recept heb ik gekregen van een vriend uit De Bilt (Peter van der Houwen). Hij heeft dit recept uit een Noors tijdschrift overgenomen.

Onderstaand recept levert een compact brood op voor 10 à 15 maaltijden (ongeveer 7500 kcal). Bij kamertemperatuur zou dit brood 2 maanden houdbaar zijn. Het brood kan ook ingevroren worden.

Benodigdheden

  • 625 gr grof volkorenmeel
  • 250 gr fijn volkorenmeel (= bloem)
  • 250 gr griesmeel
  • 125 gr roggemeel (dit kan eventueel ook vervangen worden door tarwemeel)
  • 1 eetlepel zout
  • 125 gr gedroogde abrikozen
  • 125 gr hazelnoten
  • 150 gr margarine
  • 100 gr stroop of honing
  • 125 gr suiker
  • 0,5 liter melk

Bereiding

  1. Hak de abrikozen en hazelnoten fijn. Meng het volkorenmeel, het griesmeel, het roggemeel, het zout en de fijngehakte abrikozen en hazelnoten tot een droge massa.
  2. Smelt de margarine en maak een lauw mengsel van de margarine, de stroop (of honing), de suiker en de melk. Roer dan het droge spul door dit lauwe mengsel en kneed het goed door elkaar tot een compacte bal deeg.
  3. Doe daarna het deeg in een beboterd bakblik en zorg daarbij, dat de laag deeg ongeveer 2 cm dik is. Bak het brood in een oven gedurende 1 uur bij 180 °C.

Ik ben benieuwd hoe wandelaars dit brood gebruiken. Bekijk ook eens de aanvulling op dit recept van Geert Zomer. Ik ontvang ook graag de resultaten van andere experimenten met dit brood.

Het is natuurlijk ook mogelijk om je brood tijdens een trektocht te bakken, zodat je alleen de houdbare bestanddelen hoeft mee te nemen. Een recept voor Tunnbrod vind je op de homepage van Lars Bergquist.



Deze pagina is het laatst gewijzigd op zondag 30 oktober 2005.

Voor aanvullingen of reacties, stuur mij een email:

Stuur je reactie ! email: Fred Triep

Terug naar: Terug naar: