Een driedaagse voettocht over de Klipspringer Trail (Augrabies Fall National Park, Noordkaap, Zuid- Afrika)

wanlogo2.gif (16205 bytes)

door Fred Triep

Kaart van Zuid-Afrika

Dit kaartje is een bewerking van
de kaart uit de Bos Atlas. Het
paarse kader geeft de ligging van
Augrabies Falls National Park aan

Klik op het kaartjes links en
rechts, als je grote gedetailleerde
kaarten wilt zien.

 

Het kaartjes rechts is een
uitvergroting van het kader
in de overzichtskaart links

Kaartje Klifspringer Trail

Dit kaartje is gemaakt door de Garmin GPS track
naar de Google Earth kaart  over te zetten

Algemene beschrijving van het gebied

De Klipspringer trail is een driedaagse voettocht door Augrabies Falls National Park. Dit Nationale Park ligt romdom de Oranje rivier in de Noordkaap. Het gebied is een halfwoestijn, met beperkte neerslag in de winter (van het Zuidelijk Halfrond). Het landschap is ruig en open, omdat er door de geringe neerslag ook niet veel bomen voorkomen.

Algemene beschrijving van de tocht

Het grootste deel van de tocht vindt plaats buiten paden, dwars door het terrein. De Klipspringertrail is aangegeven met borjes, waarop een Klipspinger is aangegeven. Elk volgend bordje staat in het zicht van het vorige bordje, dus de route kan gelopen worden door steeds naar het volgende bordje te spieden. Er zijn behoorlijke hoogteverschillen en men moet regelmatig grote stappen maken bij het omhoog en omlaag klauteren.

Bordje 1 De gebruikte bordjes langs de route:
  • Het bordje links wordt gebruikt om aan te geven dat men rechtdoor moet lopen. Recht voor uit zal je dan op enige afstand het volgende bordje vinden.
  • Het bordje rechts wordt gebruikt om een richtinsgwijziging naar links of rechts aan te geven. In die richting zal je ook het volgende bordje moeten zoeken.
Bordje 2

Er wonen geen mensen in het gebied van de tocht, dat betekent, dat u voor 3 dagen voedsel moet meenemen. Ook branders en pannetjes zult u zelf mee moeten nemen. Daardoor vereist de tocht enige voorbereidingen. Het maakt de tocht ook wat pittiger, omdat u meer bagage moet dragen.

Het aantal wandelaars, dat per dag de tocht mag beginnen is beperkt tot 12, omdat de 2 hutten onderweg slechts accomodatie hebben voor maximaal 12 wandelaars. Beide hutten hebben 2 slaapkamers met elk langs de beide wanden 3 stapelbedden met matrassen. Er is een kraan buiten de hut en een eenvoudig toilet.

Om de tocht te ondernemen, moet u zich eerst melden bij het bezoekerscentrum of bij SANParks, zie hieronder bij reserveren. In de periode van 15 oktober tot en met 31 maart kunt u, vanwege de hitte, de tocht niet maken.

Gedetailleerde beschrijving van de tocht

Ik heb deze tocht met Margriet en Ria gemaakt.. Op zaterdag 30 juli 2011 zijn we naar Augrabies Falls National park gegaan om onze tenten op te zetten. Een paar dagen eerder waren we al bij het bezoekerscentrum geweest om ons te registreren voor de tocht. We moesten toen twee dagen wachten, voordat er een lege startplek was. In die tijd verbleven we in Kenhardt..

Zondag 31 juli 2011

Deze dag liepen we vanaf de Campground door het ruige landschap van Augrabies Falls National Park naar de eerstehut, de Visarend hut (Fish Eagle hut). De route volgde met slingers de gorge van de Oranje rivier, soms direct bovenlangs en soms er verder van af over het plateau. Doordat sommige zijdalen/kloven behoorlijk diep zijn, moesten we enkele keren behoorlijk omlopen om via het einde van de kloof verder te kunnen gaan. De Visarend hut ligt op de plateaurand, zodat we konden uit kijken op de gorge van de Oranje rivier.

Dit was een pittige tocht, omdat we vaak omhoog en omlaag moesten klauteren door een landschap van stenen. Voor mij was dit de zwaarste dag.

Foto's gemaakt op 31 juli
Foto 1 van dag 1 Foto 2 van dag 1 Foto 3 van dag 1 Foto 4 van dag 1
Foto 5 van dag 1 Foto 6 van dag 1 Foto 7 van dag 1 Foto 8 van dag 1
Foto 9 van dag 1 Foto 10 van dag 1 Foto 11 van dag 1 Foto 12 van dag 1
Foto 13 van dag 1 Foto 14 van dag 1 Foto 15 van dag 1 Foto 16 van dag 1
Foto 17 van dag 1 Foto 18 van dag 1 Foto 19 van dag 1 Foto 20 van dag 1
Foto 21 van dag 1      

 


Na aankomst bij de Visarend hut heb ik even rondgelopen en een video gemaakt.Rondom de Visarend Hut aan de Klifspringer Trail

Deze video toont de Visarend Hut (Fish Eagle Hut) en zijn omgeving.  Het is de eerste hut waar u kunt slapen tijdens een tocht over de Klifspringer Trail in Augrabies Falls Nationaal Park (Zuid-Afrika).


Afgelegde afstand: 14 km  Duur: 8,5 uur

Maandag 1 augustus 2011

We liepen van de eerste hut naar de tweede hut, de berg hut (Mountain Hut). Na een kleine stijging achter de hut naar een kleine pas, daalden we via een zijdal af naar de Oranje rivier. Daarna volgde we gedurende 8 km de Oranje rivier op het niveau van de rivier of enkele meters daar boven. Daarbij moesten we weer veel klauteren.  We passeerden tijdens onze voettocht langs de rivier regelmatig droge zijdalen. Het zesde droge zijdal was breed, dat gingen we in. Langs een klein stroompje liepen we langzaam omhoog.Bij de splitsing van de dalen, namen we het linker dal. Na enige tijd bereikten we de Berghut.
Door de warmte in het canyon kan dit de zwaarste dag van de tocht worden, maar de temperaturen waren bij onze tocht vol te houden.

Foto's gemaakt op 1 augustus
Foto 1 van dag 2 Foto 2 van dag 2 Foto 3 van dag 2 Foto 4 van dag 2
Foto 5 van dag 2 Foto 6 van dag 2 Foto 7 van dag 2 Foto 8 van dag 2
Foto 9 van dag 2 Foto 10 van dag 2 Foto 11 van dag 2 Foto 12 van dag 2
Foto 13 van dag 2 Foto 14 van dag 2 Foto 15 van dag 2 Foto 16 van dag 2
Foto 17 van dag 2 Foto 18 van dag 2 Foto 19 van dag 2 Foto 20 van dag 2

 


Na aankomst bij de berghut heb ik een video gemaakt over de soetdoring of suikerkelkje (Codon royenii)

Honey bush (Codon royenii) en zijn insecten


Deze video toont  de soetdoringbos of suikerkelk (Codon royenii, familie Boraginaceae)

Deze plant  produceert veel nectar, dat veel insecten aantrekt.

Afgelegde afstand: 13 km  Duur: 8,0 uur


Dinsdag 2 augustus 2011

We liepen van de tweede hut (Mountain Hut) terug naar de campground. Het eerste deel van de trocht ging over een onverharde weg. Daarna liepen we weer enige tijd door het terrein, waarbij de Swarte Rante (Black Ridge) kruisten. Vervolgens volgden we weer een weg.
Voor het einde van de tocht bererikten we de Maanrots (Moon rock). We liepen deze langzaam glooiden heuvel op en keken op de top over het hele terrein van die dag en van de eerste dag uit. Daarna daalden we af en kwamen via de bosjes aan de rand van de Campground weer op de Campground.
Omdat we enige tijd over een weg liepen, konden we sneller opschieten dan de eerste twee dagen. Dit was de gemakkelijkste dag, bovendien waren we nu ingelopen en was een groot deel van ons eten uit de rugzakken opgegeten. Tijdens onze wandeling door het ruige terrein kwamen een groep giraffen tegen, die we op een redelijke afstand konden observeren, fotograferten en filmen.

Foto's gemaakt op 2 augustus
Foto 1 van dag 3 Foto 2 van dag 3 Foto 3 van dag 3 Foto 4 van dag 3
Foto 5 van dag 3 Foto 6 van dag 3 Foto 7 van dag 3 Foto 8 van dag 3
Foto 9 van dag 3 Foto 10 van dag 3 Foto 11 van dag 3 Foto 12 van dag 3
Foto 13 van dag 3 Foto 14 van dag 3 Foto 15 van dag 3 Foto 16 van dag 3
Foto 17 van dag 3 Foto 18 van dag 3    

 


Tijdens onze wandeling door het terrein heb ik een video van de giraffen gemaakt.Een ontmoeting met giraffen in Augrabies Falls Nationaal Park in Zuid- Afrika


This video toont een ontmoeting met 6 giraffen in het Augrabies Falls National Park, gedurende de derde dag van onze tocht langs de ´Klipspringer trail'.

In de laatste twee minuten van de video kunt u ook twee giraffen zien, die elkaar omhelzen met hun nekken.Afgelegde afstand: 12,5 km  Duur 6 uur

Reservering

Om de tocht te kunnen lopen, moet U van te voren reserveren bij de Centrale Reservering van SANParks of bij het Bezoekerscentrum van het Augrabies Falls National Park:

Telefoon:  +27 (0)12 428 9111
E-mail: reservation@sanparks.org
Voor elke startdag kunnen maximaal 12 en minimaal van 2 wandelaars starten met de tocht. Boekingen kunnen tot maximaal 11 maanden van tevoren plaatsvinden

GPS gegevens

Ik heb van elke dag en van het totaal een GPS track beschikbaar, zowel in GDB als in Mapsource formaat.

Deze bestanden zijn gezamenlijk ingepakt tot een ZIP bestand, dat u hier kunt downloaden..


Het kaartje aan de rechterkant geeft het globale verloop van de GPS track aan

Literatuur

Willie and Sandra Olivier
Hiking trails of Southern Africa
Southern Book Publishers Ltd
ISBN 1-86812-514.9

Kaart van de GPS trck

Kaartmateriaal

Voor de Klipspringer trail zijn geen gedetailleerde kaarten beschikbaar.


Links over wandelen in Augrabies Falls National Partk

Meer informatie over de tocht is te vinden op:

Deze pagina is nieuw aangemaakt op vrijdag 8 februari 2013.

Voor aanvullingen of reacties, stuur mij een email:

Stuur je reactie ! email : Fred Triep

Return to: Terug naar: