Een voettocht door de Sinaï (Egypte)

wanlogo2.gif (16205 bytes)

door Fred Triep

Het kaartje links is een bewerking
van de kaart uit de Bos Atlas.

Het kaartjes rechts is een
uitvergroting van het kader
in de overzichtskaart links

Klik op het kaartje
rechts, als je een grote
gedetailleerde kaart
( 298 Kb) van de
Sinaï en de gemaakte 
 tocht wilt zien

Dit kaartje is een bewerking 
van de kaart uit het 
Handboek voor Trektochten

Algemene beschrijving van het gebied

De Sinaï is de driehoekige verbinding tussen het vastenland van Afrika en dat van Azië. Het noordelijke deel is vlak en bestaat uit een zandvlakte met daarop zandduinen.Naar het zuiden gaat de Sinaï over in een bergachtig landschap (met als hoogste toppen de ), waardoor wadi's (=dalen, die het grootste deel van het jaar droog staan) lopen.   

Algemene beschrijving van de tocht

De beschreven tocht heb ik met een groep gemaakt in de kerstvakantie van december 1990/januari 1991. Het was één van de "Vreemde Voettochten" van de toenmalige bergsportvereniging KNAV (die later met de NBV fuseerde tot de huidige NKBV). 
Tijdens de tocht, die zes dagen duurde, werd de bagage vervoerd door kamelen. De kamelen werden begeleid door een aantal bedoeïenen, die ook voor de maaltijden zorgden,
De tochtleider was Reinier. Via een Nederlandse antropologe, die getrouwd is met een bedoeïen uit Dahab, heeft hij contact gelegd met deze groep bedoeïenen.
Deze tocht met kamelen wordt (mogelijk via een iets gewijzigde route) tegenwoordig ook gedaan door de SNP

Gedetailleerde beschrijving van de tocht

Op vrijdagavond 21 december kwamen we met het vliegtuig aan in Cairo. Op zaterdag reden we met een busje van Cairo naar Dahab aan de Golf van Akaba. Op zondag 23 december werden we met een aantal auto's door de bedoeinen naar onze startplek gebracht. De startplek was een wadi, die haaks op de weg Dahab-  Numeiba liep.

zondag 23 dececember 1990 t/m vrijdag 30 december 1990

Met uitzondering van één nacht, sliepen we elke nacht bij een oase of een put (door de Israeli's aangelegd tijdens hun bezetting van de Sinai). Voor de nacht zonder oase werd op de kamelen water meegenomen.
De tocht verliep grotendeels door de Wadi's. Aan het eind van de tocht werd de weg naar het St Katerinaklooster bereikt. Daar namen we afscheid van de Bedoeïenen en hun kamelen. 

Onderstaande foto's geven een impressie van het landschap tijdens de tocht. Klik op deze thumbnails om de grote foto's te zien.

Literatuur

Victor Melenhorst
Handboek voor trektochten
Elmar, Rijswijk 1998
ISBN 90-389-05955

Melvin Redeker
Dit is de toeristenroute- Trektocht door de zuidelijke Sinaï
Op Pad 7, september/oktober 2001

Kaartmateriaal

Er is geen gedetailleerd kaartmateriaal voor handen

Links over wandelen/reizen in de Sinai

Op de volgende webpagina's kunt u meer informatie vinden over wandelen/reizen in de Sinai:Deze pagina is het laatst aangevuld op zaterdag 10 maart 2012.

Voor aanvullingen of reacties, stuur mij een email:

Stuur je reactie ! email : Fred Triep

Return to: Terug naar: