Bespreking van wandelboeken/gidsen

door Nico Hoogerbrug

wanlogo2.gif (16205 bytes)

 

Groot natuur wandelboek Ardennen

Dit is weer één van Julien van Remoortere's boeken over de Ardennen. In het bij Lannoo verschenen boek worden 100 wandelingen beschreven, die zich in de Ardennen bevinden. Het boek heet dan ook 'Groot natuur wandelboek Ardennen' met als ondertitel '100 wandelingen door het mooiste natuurschoon van Hoog - België'.

Bij iedere wandeling vermeldt de auteur hoe je er kunt komen, wat de verharding is en of je de wandeling met een rolstoel of kinderwagen kunt maken. Verder wordt er door de familie Remoortere vermeld waar je kunt parkeren, maar in deze gids ontbreekt een vermelding die betrekking heeft op het openbaar vervoer. Het is zelfs niet duidelijk of er in deze streek wel openbaar vervoer bestaat. Er rijden in ieder geval wel treinen voor zover ik mij van een tocht in de Ardennen kan herinneren. Maar Julien noemt het openbaar vervoer in zijn wandelboeken voorzover ik mij kan herinneren nooit, hij verzwijgt het of hij weet zelfs niets van het bestaan van het openbaar vervoer.

Voorin het boek worden in het kort enige bijzonderheden vermeld waaronder de telefoonnummers van 'Waters en Bossen'. Dit om te voorkomen dat je bij toeval in een 'Chasse' terecht komt en je je opgejaagd gaat voelen in het bos. Maar ook de toegevoegde extra streekinformatie is summier. Indien je echter reeds een van de vele van zijn hand verschenen boeken in je bezit hebt, dan heb je ook al wel iets over de geschiedenis van het ontstaan de streek gelezen.

Alle wandelingen zijn door middel van een nummer op een overzichtskaart van het gehele gebied weergegeven. De route beschrijvingen zijn kort, soms zelfs minder dan een bladzijde lang. Anders was het boek nog dikker geworden dan het nu al is. Er is in dit boek ook weinig of geen extra informatie toegevoegd aan de route beschrijvingen. Het formaat van dit boek is gelijk aan al de andere 'Dicht bij Huisgidsen', maar door het grote aantal wandelingen is het zeer dik en kan daarom niet eenvoudig in een jaszak gestoken worden. De overzichtskaarten zijn eenvoudig maar duidelijk.

De tekst is gezet in een magere maar duidelijke letter. Vergelijken we dit boek met de andere van zijn hand verschenen boeken dan gaat mijn voorkeur uit naar een van de andere boeken. Er staan weliswaar minder wandelingen in maar er is veel meer extra informatie aan het verhaal toegevoegd. Je wilt tenslotte ook graag wat extra's weten over de streek waar je gaat wandelen.

Gegevens

Julien van Remoortere
Groot natuur wandelboek Ardennen
Lannoo (Tielt), 1996
ISBN 902092205 X
Prijs f 46,00

Terug naar: Terug naar: