Bespreking van wandelboeken/gidsen

door Nico Hoogerbrug

wanlogo2.gif (16205 bytes)

 

Het andere bed

Het andere bed is een aardige en praktische verzameling ideeŽn voor een overnachting, die allemaal door Vreuls zijn bezocht en beslapen. Dat het boek misschien uit de handel is kan voorkomen, maar er zijn bij de redactie van "Op Pad" of bij de ANWB zelf misschien nog wel een paar exemplaren aanwezig. Indien dit niet het geval is rest alleen nog maar de ramsch van 'De Slegte' of het antiquariaat.

In 'Het andere bed' worden door Paul Vreuls 17 overnachtingsmogelijkheden opgenoemd die in Nederland door de wandelaar benut kunnen worden. Het boek is een uitgave die onder de paraplu van 'Op Pad', een cover van de ANWB, wordt verspreid. Er bestaan zonder dat we ons ervan bewust zijn zeer veel mogelijkheden om het moede hoofd voor een nacht te rusten te leggen. Dat niet alle opgesomde mogelijkheden even handig zijn lijkt mij duidelijk, omdat sommige gelegenheden of mogelijkheden amper bestaan.

Er zijn bijvoorbeeld nauwelijks nog pensions, hiervan zijn er bijvoorbeeld nog wel veel van in Duitsland. Maar in Nederland zijn nagenoeg alle pensions veranderd in een hotel - garni. Dat gebeurde volgens een Hollands principe, ze kregen een andere naam, met meer service maar ook met meer inkomsten voor de ondernemer.

Maar ook bij de stichting 'Goed kamp' staan maar 3 vermeldingen.

Kamperen bij de boer wordt gekenmerkt door de grootste dichtheid, dus ook de meeste mogelijkheden. Met de ontwikkeling van een burgervriendelijke agrariŽr verandert er dezer dagen nog veel voor de voetganger op het platteland. Het is altijd verstandig om van te voren even te bellen of je ergens wel terecht kunt en je dus hartelijk welkom geheten wordt. Waardoor je er zeker van bent dat er een plaats is om je moede hoofd en voeten neer te leggen.

Dit gaat bijvoorbeeld ook op voor de jeugdherbergen in den lande, die zijn niet altijd het gehele jaar open. Maar een beheerder opent zijn herberg mogelijk wel voor een groep van bijvoorbeeld meer dan 10 personen. Indien je echter alleen of met zijn tweeŽn onderweg bent, dan lukt dat dus niet.

Overnachten gaat wel weer beter op en langs het Overijsselpad, waar je op een aantal plaatsen bij een paal kunt kamperen. De paal markeert de kampeerplaats die je onderweg mag gebruiken en dit is in 12 gevallen echt "in the middle of nowhere". In de overige gevallen staat de paal op een officiŽle camping. Maar het paalkamperen is alleen mogelijk in Overijssel en nergens anders in Nederland.

Je kunt ook gebruik maken van een van de vele trekkershutten, die op een aantal campings aanwezig zijn. Naar verluidt gaat het met de hutten na een vrolijke start niet voorspoedig.

Je kunt natuurlijk altijd nog vrij, grijs of zwart kamperen, mits je je eigen rommel maar weer meeneemt en je tent niet al te vroeg neer zet en weer zeer vroeg afbreekt.

Je kunt zelfs je tent thuis laten en in een bivakzak slapen. Maar dat lijkt mij persoonlijk met het Nederlandse klimaat een risico. Deze mogelijkheid wordt door Vreuls in dit boek niet genoemd.

De lijst met noodzakelijke telefoonnummers is in 5 jaar jammer genoeg verouderd, maar het gaat mijns inziens dan ook meer om het idee, dan om de uitgewerkte mogelijkheden. De auteur laat veel mensen, door middel van dit boek een aantal onbekende mogelijkheden zien.

Gegevens

Paul Vreuls
Het andere bed
ANWB, 1993
ISBN 9018002984
Prijs f 24,50

Terug naar: Terug naar: