Bespreking van wandelboeken/gidsen

door Nico Hoogerbrug

wanlogo2.gif (16205 bytes)

 

Wandelführer Montafon

Montafon, is een wandelgids uit de serie Rother Wanderfuhrers. In deze gids worden 50 wandelingen besproken, die alle in de regio Montafon gesitueerd zijn. Het Montafonerdal begint bij Bludenz en dit gebied wordt begrensd door het Klostertal en de Zwitserse grens en eindigt bij de Silvretta. De Zwitserse grens wordt bij een aantal wandelingen zelfs overschreden.

De lengte van de wandelingen wordt naar goed Oostenrijks gebruik uitgedrukt in uren. De kortste wandeling rond het Silvrettastuwmeer kost maar 1,5 uur als je zonder van de omgeving en de flora te genieten doorloopt. Maar het "rondkijken" zorgt er vaak voor, dat een wandeling vaak meer tijd kost. De langste wandeling over het geologisch monument Bartholomaberg kost wel 10 uur, maar kan worden ingekort. Op deze tocht, meer dan 15 miljoen jaar terug in de geschiedenis, zal het "rondkijken’’, de tocht aanmerkelijk in duur verlengen.
De routes zijn door middel van kleuren voorzien van een waardering van eenvoudig naar lastig, waarbij de rode routes zelfs bij slecht weer eenvoudig begaanbaar blijven. Maar als een route gebruik maakt van een verharde asfaltweg, gaat er weinig mis. De routes die met rood of zwart gekenmerkt zijn vragen door hun lengte, maar soms ook door de te verwachten moeilijkheden wat meer ervaring. De zwarte groep bevat bovendien een aantal eenvoudige beklimmingen of bestijgingen. Dat slecht weer een belangrijke factor vormt behoeft geen uitleg. Deze gids bevat weinig algemene streekinformatie, ook bij de verschillende wandelingen. Bij iedere wandeling worden gegevens zoals de startplaats, de lengte, de zwaarte en de horeca wel vermeld. Het afsnijden van de routes wordt afgeraden.

De routes zijn op een 1:50.000 kaart ingetekend. Met de 1:50.000 kaarten die ook in het boek genoemd worden, de nummers 371 en 373 van Freytag & Berndt heb je de gehele streek in beeld. Voor een alternatieve of creatieve routekeuze, is bijvoorbeeld een gedetailleerdere kaart op schaal 1.25.000 onmisbaar.

Gegevens

Auteur : Jorg & Hilde Heine
Titel : Montafon
Uitgeverij : Rother Bergverlag, 1998
ISBN : 3-7633-4090-4
Prijs : 19,80 DM

Terug naar: Terug naar: