Bespreking van wandelboeken/gidsen

door Nico Hoogerbrug

wanlogo2.gif (16205 bytes)

 

De gids van de 'Amsterdamse Ommegang', Streekpad nr 9

Een beschrijving van een wel erg ruim rondje met een lengte van 150 km en de mogelijkheid om er twee rondjes van te maken.

De 'Amsterdamse Ommegang' is een uitgave van het NIVON. De uitwerking en markering van de route is uitgevoerd onder supervisie van het Nivon en is op 21 mei ter hoogte van het oude dorp Sloten symbolisch afgerond. De wandeling is verdeeld in 24 trajecten van 3 tot 9,5 km, waarbij campings, horeca en de stopplaatsen van het OV bij de route op de kaart zijn vermeld. De beschrijving is duidelijk en de route is op de topografische kaart ingetekend. De kleur van de kaart is vreemd, maar naar verluid komt de route zo beter uit. De extra informatie over de horeca en het OV is achterin het boek, samen met de bijbehorende kaartnummers, vermeld. Het boek is gezet in een kleine magere maar duidelijke letter en past in je jaszak. De rijkelijk aanwezige toegevoegde informatie is gezet in een kleine letter. Dit boek lijkt op de eerder verschenen gidsen van het NIVON en heeft dus ook hetzelfde hoge niveau. Verder is het leuk om dit Streekpad in etappes te begaan, daar je van willekeurig welk punt dan ook altijd met het OV naar je uitgangspunt terug kunt keren, alle lijnen videren immers op Amsterdam. Er is bij wijze van spreken geen pad, dat zich op deze manier leent tot het eenvoudig verdelen van de gehele route.

De grote hoeveelheid extra informatie met betrekking tot het ontstaan en de verdediging van Amsterdam geeft een aanzet tot nog een aantal extra wandel- of fietstochten naar de verschillende forten van de 'Stelling Amsterdam'. De doelgroep wordt gevormd door wandelaars, toeristen en de bewoners van Noord Holland en Utrecht.

Samenvatting:

Beschrijving van het Streekpad no 9, in 24 trajecten, door de stedelijke rand van Amsterdam. Hierbij is er sprake van een rondwandeling, die simpel in delen verdeeld kan worden. Het boek is voorzien van veel extra informatie.

Gegevens

Streekpad nr 9
NIVON, 1997
ISBN 90-70601-59-1

Terug naar: Terug naar: