Bespreking van wandelboeken/gidsen

door Nico Hoogerbrug

wanlogo2.gif (16205 bytes)

 

Het Rugzak handboek

Dit boek bevat een lange lijst met allerlei wetenswaardigheden die onderweg van pas komen

Het 'Rugzak handboek' van Hugh McManners is oorspronkelijk verschenen in het Engels. Maar bij de vertaling is het boek duidelijk op het Nederlandse taalgebied afgestemd. Dit blijkt onder andere uit de foto van een EHBO set waarin rode jodium tinctuur omschreven wordt als Sterilon. Een helder en transparant ontsmettingsmiddel. Het boek is ruim voorzien van afbeeldingen en fotos die het geheel eenvoudig en begrijpbaar maken, maar ook veel tekst uitsparen.

Het boek is echter ondanks de titel door zijn dikte niet geschikt om zomaar in je rugzak te stoppen. Het is echter zeer aanbevelenswaardig om het boek ruim voor de vakantie al te lezen. Het boek lijkt overzichtelijk naar hoofdstuk ingedeeld te zijn, maar verschillende zaken komen toch onder een ander hoofdstuk weer terug. Kamperen en trekken is dan ook meer een soort samenspel en het is de kunst om met zo min mogelijk 'ballast' zoveel mogelijk te genieten. Een aantal van de aanbevelingen kunnen met behulp van een buitensportwinkel of drogist worden opgevolgd. Het boek is praktisch ingesteld. Dit laatste wordt veroorzaakt door de achtergrond van de auteur, die zich als commando in allerlei omstandigheden tegen de elementen moest beschermen. Alhoewel het niet erg praktisch en milieuvriendelijk is om met behulp van takken een dicht dak boven je hoofd te creŽren. Het kost op die manier wel erg veel hout om door het bos te trekken. Handiger is de tip om met plastic zeil, dat met behulp van 2 bomen (takken) en een draad als tent (afdak) fungeert. Andersom lijkt het er een beetje op dat de auteur in het boek alles probeert te behandelen. Dit mondt dan soms wel uit in slechts 2 bladzijden uitleg over fietsen. Een ander vult hier een heel boek mee, maar fietsen en een rugzak gaan door het hoge zwaartepunt van de rugzak toch niet zo goed samen.

Algemene beoordeling

Het boek is alleszins leesbaar waarbij de tekst en de aanwijzingen in een verschillend lettertype zijn weergegeven. Voor de beginnende buitensporter / wandelaar bevat het boek zeker een aantal nuttige tips, terwijl de oude rot het met een zekere o ja kennis zal lezen.

Gegevens

Hugh McManners
Het Rugzak handboek
Kosmos/Z&K uitgevers (1996)
ISBN 90 215 2584 4

Terug naar: Terug naar: