Bespreking van wandelboeken/gidsen

door Nico Hoogerbrug

wanlogo2.gif (16205 bytes)

 

Til Fots i Norge

Til Fots i Norge is een heruitgave van Til Fots i Fjellet en wordt door de Noorse wandelclub (Den Norske Turistforening, DNT) uitgegeven. In de gids staan de door de verschillende verenigingen onderhouden paden beschreven. De DNT is voor de verschillende plaatselijke verenigingen de centrale administratieve organisatie, die daarnaast ook een geheel eigen rol heeft.

In deze nieuwe uitgave wordt een oude schuld ingelost. De regio's die voor het laatst in de in 1978 verschenen gids, Til fots i Oslomarka beschreven werden zijn nu in de gids opgenomen. Maar het aantal wandelingen in die regio's is wel verminderd door bijvoorbeeld de groei van de agglomeratie Oslo. De redactie vermeldt in haar voorwoord dan ook dat er een aantal routebeschrijvingen is weggelaten. Het aantal routebeschrijvingen is met 30 % toegenomen. Een wandeling van 10 uur wordt in twee of drie delen beschreven.

Routes zijn gewijzigd, toegevoegd (wandeling 263) of weggelaten. In de oude gids staan bijna 1100 routes, maar nu staan er bijna 1700 in. De overzichtskaarten bij de regio's ogen door vormgeving en kleurgebruik onoverzichtelijk. De route en het nummer kunnen in de wirwar wel gevonden worden. De DNT heeft van bijna ieder gebied aparte routekaarten gemaakt, die op aanvraag beschikbaar zijn. De regionale indeling van Noorwegen is onduidelijk, die is ten opzichte van de eerste gids uit 1993 al twee keer gewijzigd. Een aanrader is de wandeling langs de rand van het Oslofjord tussen Holme en Asker met een totale lengte van 230 kilometer. Op zeeniveau, dus zonder hoogte verschillen. De taal van de gids is Noors, maar voor de liefhebber is dat geen probleem. Wil je hem lezen dan kom je met wat basiskennis Noors al een heel eind. Afwachten tot ze voor de buitenlandse leden een Engelstalige gids uitbrengen kan ook, een of meer jaren later. Maar een vertaling laten maken kan natuurlijk ook.

De tekst is gezet in een magere maar goed leesbare letter. Het boek is met ruim 500 bladzijden toch dun, maar heeft een onhandig formaat. Extra kaarten zijn noodzakelijk en verkrijgbaar bij de betere boekhandels. De kaartbladen worden bij iedere route of regio apart vermeld. 

De vereniging heeft een site die goed wordt bijgehouden, http://www.turistforeningen.no en een daarbij behorende email adres. Leden van de DNT krijgen meer service dan niet- leden en bij overnachtingen recht op korting en een matras.

Gegevens

Boek Til Fots i Norge
Den Norske Turistforening, 2000
ISBN 82 - 90339 06 2
Prijs: alleen voor leden

Terug naar: Terug naar: