Bespreking van wandelboeken/gidsen

door Nico Hoogerbrug

wanlogo2.gif (16205 bytes)

 

De gids van het Twentepad, streekpad nr 2

Streekpad 2, het Twentepad, is een heruitgave. Het is gebaseerd op een initiatief van de Lionsclub Tubbergen. Het boek wordt uitgegeven door het Wandelplatform-SLAW, dat al een bijna niet meer te tellen aantal gidsen coordineert.

Nieuw zijn de advertenties van plaatselijke horeca ondernemers, die op die manier de uitgave van deze gids sponsoren. Maar een advertentie van een grondverzet bedrijf is wat dubieus. Temeer als je bij de vergelijking tussen de oude en de nieuwe situaties ziet wat er allemaal verdwenen is. De verwijzing naar mulle of modderige paden stuurt mij 25 jaar terug. Zandpaden werden, naar aanleiding van klachten dat de zandweg de 16 ton zware gierwagen niet meer kon dragen in rap tempo van een asfaltlaag voorzien. Praktisch werd de zandweg gewoon aan gort gereden, door ondanks alles de wagen desnoods met twee trekkers over de reeds modderige weg te trekken. Dat een deel van het mooie kleinschalige landschap aan de schaalvergroting ten onder ging is ook duidelijk te zien. De maïsvelden die van juli tot september het uitzicht belemmeren zijn het zichtbare resultaat van die kaalslag.

Maar nu terug naar de gids, het Twentepad is 85 kilometer lang en wordt in korte stukjes van 2 tot 5 kilometer verdeeld. Er worden een aantal suggesties gedaan voor dagtochten, met een lengte van 10 tot bijna 30 kilometer van station Oldenzaal naar station Almelo.

Het Twentepad is ondanks de voorgaande en sombere berichten nog steeds de moeite waard. Er zijn daar van oudsher zoveel zandwegen dat die gelukkig niet allemaal met asfalt geplaveid zijn. De route volgt dus voornamelijk onverharde paden en komt door aantrekkelijke punten van het Twentse landschap, dat in zijn vorm uniek is. Er wordt in de gids terecht gewaarschuwd voor droge (mulle) of zeer natte (modderige) zandwegen. Bij de omleiding langs het Molenven wordt er wel, maar bij het Hondenven niet gewaarschuwd voor natte voeten. De aanwezigheid van de vennen geeft al aan dat de bodem daar weinig of geen water doorlaat. Dat is eigenlijk ook de enige reden dat deze stukken grond bij de ontginning van de woeste gronden gespaard bleven. De term -broek duidt op een stuk grond dat te nat is om te gebruiken, voor iets anders dan geriefhout. Het bos naast de Vikkersweg is dan ook rijk aan ontwateringsloten. Dat de herenboeren en industriëlen de schoonheid van het Twentse landschap op waarde wisten te schatten wordt geïllustreerd door de vele buitens en havezaten die je op allerlei mooie plekjes tegenkomt.

Bij de wandeling langs het Lateraal kanaal is het raadzaam om vooral goed op de grond te letten, je loopt daar als het ware door of over een versteend bos. De fossiele resten van dit bos zijn bij de aanleg van dit kanaal in de zestiger jaren aan het oppervlak gekomen. De aanwezigheid van campings en paalkampeerplaatsen op maximaal 18,5 kilometer naast dit pad maakt het een ideale route voor trekkers. Twente laat zich onder auspiciën van de Lionsclub Tubbergen van zijn beste kant zien. Dit geld uiteraard ook voor de uitvoering en de handzaamheid van deze gids, die verder geheel volgens de geldende LAW normen is uitgevoerd.

Gegevens

Auteur : Lionsclub
Boek : Twente, streekpad 2
Uitgeverij : Wandelplatform, LAW, 2001
ISBN : 90-71068-48-X
Prijs : 24,95

Terug naar: Terug naar: