Bespreking van wandelboeken/gidsen

door Nico Hoogerbrug

wanlogo2.gif (16205 bytes)

 

De gids van het Utrechtpad

Het Utrechtpad is geen LAW, maar een Streekpad. Dit is eindelijk een pad dat de stad Utrecht ook aandoet i.p.v. er slechts langs te lopen. Bij deze beschouwing laat ik het Waterliniepad even buiten beeld. Dit is het dertiende streekpad van Nederland en het tweede dat in 2003 geopend is. Het is vreemd dat het pad 'Rondom de Dom' van de NWB op het routeoverzicht ontbreekt, maar ook dat verwijzingen naar dit NWB pad op de traject kaarten noch in de tekst voorkomt. 
Een aardig onderdeel vormen de overzichten van Musea en andere bezienswaardigheden die je tijdens je wandeling ziet. Deze staan in deze gids naast de uitgebreide lijsten met logies en horeca gelegenheden, VVV en andere organisaties. De achtergrondinformatie beslaat 30 % van de beschrijvingen en bij de beschrijving staan andere attentie- of kijkpunten. Alleen daardoor is de gids goed leesbaar, de hints en kijkpunten fleuren de gids op en vormen ook als je niet gaat wandelen aandachtspunten. Dit pad is door de toegevoegde lijst met OV verbindingen bij uitstek geschikt om vanuit de stad Utrecht steeds een traject te lopen en dan weer terug naar huis te gaan. Je loopt op dit 163 km lange streekpad steeds in andere biotopen, met andere flora en fauna. Het is jammer dat de auteurs niet voor het Bert Bospad door de Westbroekse zodden gekozen hebben. En het vervolg door Westbroek is niet echt aantrekkelijk. Je krijgt tenslotte niet altijd de kans om over nieuw door Krabbescheer gevormd land te lopen of te zien. Nu is land een te groot woord voor een drijvend pak bladeren maar later ervaren kan altijd nog aan de hand van de kaart als je weet waar het ligt.

De tekst is gezet in een magere maar goed leesbare letter en voorzien van steunkleuren, kleurenfoto.s,  tekeningen en schetsen. De route is ingetekend op een topografische ondergrond, maar een overzichtskaart is handig.

Doelgroep

De doelgroep wordt gevormd door bewoners van de regio, wandelaars en toeristen. Je krijgt met deze gids veel wandelplezier in handen, dat nu eens niet in een keer hoeft te worden begaan. De lengte van een pad is voor veel mensen altijd nog een aardige drempel die met deze gids goed te nemen is. Oneindig veel wandelplezier voor weinig geld.

Gegevens

Kees Volkers ea
Gids Utrechtpad
Uitgeverij NIVON, 2003
ISBN 90-70601-80-X
Prijs 12.95 euro

Terug naar: Terug naar: