Bespreking van wandelboeken/gidsen

door Nico Hoogerbrug

wanlogo2.gif (16205 bytes)

 

De gids van het Wad- en Wierdenpad, Law 5-5

Deze gids bevat de beschrijving van het 5e deel van het Kustpad, tussen Lauwersoog en Nieuwerschans. Het is een onderdeel van het Europese kustpad dat vanuit Frankrijk naar Scandinavië loopt. De deelkaarten variëren in lengte van 3,5 tot 8 km, die samen weer een traject vormen met een lengte van 22,5 tot 123 km. De vreemde talenlijst benadrukt het internationale karakter van deze route. De auteurs kiezen zoveel mogelijk voor onverharde paden, maar volgen in deze sterk gecultiveerde streken ook oude boerenweggetjes en nieuwe fietspaden.

Wandelen in dit letterlijk en figuurlijk boerenland geeft steeds een andere kijk op weidse luchten en eindeloze landerijen. Het land is ten slotte door moeizame arbeid op de zee veroverd. Eerst een kwelder en daarna een polder. De route loopt over de dijken zodat je een blik op de ruime omgeving kunt werpen. Je leest pas achter in het boek dat je hond niet over de dijk mag lopen. Los of aangelijnd dat maakt geen verschil, gewoon helemaal niet. Dat een hond tijdens een wandeling nooit los loopt is logisch. Je wilt ten slotte voorkomen dat andere wandelaars hinder ondervinden van jouw hond, maar het is eigenlijk overbodig om dat te benadrukken. Het bekende zinnetje “dat doet ie anders nooit” of “hij doet nooit wat” hoor je doorgaans slechts als het leed al geschied is en je vrijheidsgevoel geschonden of zelfs beschadigd is. Met het maken van een alternatieve route, hebben de makers een mooi rondje gecreëerd. Achter in de gids staan suggesties voor dagtochten, een uitgebreide adressenlijst en een literatuuroverzicht. Dit overzicht bevat veel recent werk zodat je het nog eens na kunt lezen.

Er staat veel achtergrondinformatie in de gids en bij de beschrijvingen staat hier en daar ook nog achtergrondinformatie. De route is zoals gewoonlijk in twee richtingen beschreven, zodat je de keus hebt om de richting van het weer af te laten hangen. Maar als je het gehele kustpad volgt is dat minder eenvoudig. Deze gids is minder uitbundig uitgevoerd dan de recent verschenen streekgidsen. De route is op een topografische kaart ingetekend, maar een overzichtskaart met een schaal van 50.000 tot 150.000 is handig. Het op de trajectkaarten aanwezige raster maakt het schatten van een afstand makkelijk.

Maar of je het Wad- en Wierdenpad los of als onderdeel van het Kustpad loopt, je beleefd veel plezier aan de tocht door dit specifieke deel van Nederland. De auteurs volgen niet alleen de dijken maar hebben ook aandacht voor de pareltjes in het achterland (langs de oude dijken, wierden en terpen). De tekst is gezet in een leesbare letter, het gebruik van steunkleuren maakt het af en toe onduidelijk, maar de gids maakt een nette en afgewerkte indruk.

Gegevens

Jan de Boer ea  
Gids Wad- en Wierdenpad
Wandelplatform LAW , 2003
ISBN 90-71068-57-9  
Prijs 11.50 euro

Terug naar: Terug naar: