Bespreking van wandelboeken/gidsen

door Nico Hoogerbrug

wanlogo2.gif (16205 bytes)

 

Wandelen langs de mooiste Ardense dorpen

Een beschrijving van 30 dorpswandelingen in de Ardennen, van 5 tot 14,5 km waarbij het zwaartepunt op de vermelde bijzonderheden van de omgeving en de bebouwing ligt.

'Wandelen langs de mooiste Ardense dorpen' is er een uit een serie wandelboeken die door de auteur Julien van Remoortere zijn opgesteld en door Lannoo zijn uitgegeven. In dit boek worden 30 dorpen verspreid door de gehele streek van de Ardennen, bewandeld. De lengte van de wandelingen varieert van 5 tot 14.5 km. Er is bij iedere wandeling een korte omschrijving aanwezig die bijzonderheden geeft mbt de omgeving en het dorp en zijn gebouwen. Maar ook het landschap dat zich tussen de gebouwen door laat bewonderen krijgt de nodige aandacht.

Een nadeel van deze gids is het ontbreken van de vermelding of zo'n dorp wel of niet pe openbaar vervoer bereikbaar is. Zelfs als de spoorbaan al genoemd wordt is het nog niet duidelijk of er al een vaste dienst op rijdt of dat er sprake is van een 'museum- of goederenlijn'. Parkeren kan meestentijds in ieder geval wel op het stationsplein. De wandelingen gaan over nauwelijks of in het geheel ongemarkeerde paden. Je hebt dan ook weinig kans om op grote drommen mensen te stuiten. Maar andersom moet je bij zo'n wandeling dan wel weer opletten om geen zijwegje te missen. Ruim van te voren een kopie maken van een goede kaart en de route aan de hand van een aantal bekende punten intekenen. Op die grootschalige kaart kun je dan gelijk zien of de auteur gebruik maakt van verharde paden of slechts zo veel mogelijk de onverharde paden volgt. Zo'n overzichtskaart geeft de wandelaar dan tegelijk de kans om twee wandelingen op een dag tot een dagwandeling te combineren.

Het boek is gezet in een magere letter en er is geen onderscheid tussen de route beschrijving en de toegevoegde extra informatie. Verder hebben de kaartjes een eenvoudig karakter maar voor de meeste wandelingen van een iets grotere lengte hoeft dat echter geen bezwaar te zijn.

De doelgroep

De doelgroep wordt gevormd door wandelaars, toeristen, natuurliefhebbers en zij die een dagje rustig willen wandelen zonder nou direct het gevoel te hebben een soort vierdaagse te lopen. Maar ook bewoners van de regio kunnen van deze gids veel plezier hebben, maar of die een uitgave in de Nederlandse of Vlaamse taal kunnen of willen lezen is nog maar de vraag.

Gegevens

Julien van Remoortere
Wandelen langs de mooiste Ardense dorpen
Uitgeverij Lannoo, 1997
ISBN 9076212015

Terug naar: Terug naar: