Bespreking van wandelboeken/gidsen

door Nico Hoogerbrug

wanlogo2.gif (16205 bytes)

 

Wanderführer Irland

Wanderführer Irland is een uitgave van Bergverlag Rother. Dit is er een uit een lange reeks van wandelgidsen. De uitgever is van huis uit een Alpenspecialist, maar met de vele korte vakanties is er een nieuwe markt ontstaan en daar is handig op ingesprongen. De gids bevat naast een inleiding, achtergrondinformatie en routebeschrijvingen. Bij de routes staat ook achtergrondinformatie. De gids is gevat in een handig formaat. Bij iedere kaart is een schaal stok afgebeeld, dat is handig daar de schalen van de kaarten verschillen. Door het formaat van de tekeningen is een extra kaart onontbeerlijk. De kaartnummers worden bij de wandelingen vermeld. De lengte van 29 rond- of combinatiewandelingen varieert van 1,5 tot 8 uur. De route langs de kliffen van North Mayo is net als 21 andere routes geen rond- maar een doorgaande wandeling. 

De tekst is gezet in een duidelijke letter. De doelgroep wordt gevormd door toeristen uit Duitstalige streken. Maar ook zij die Duits lezen, kunnen dit boek gebruiken. Het bevat naast de informatie een verwijzing naar het Rother internet adres voor meer Ierse internet adressen. De wandelingen liggen in de kuststreken van Ierland. Voornamelijk aan de oost-, de zuid-west-, de noord-westzijde en het graafschap Donegal. De routes zijn door middel van een kleur verdeeld in categorieën, van licht naar zwaar. Er is een hoofdstuk geweid aan de fauna. Door het kappen van de bossen door de Engelsen is er geen grootwild overgebleven, maar vogels en kleine dieren verdienen zeker de aandacht.

Er is achter in het boek een alfabetische lijst opgenomen, maar een vertaling van specifieke Iers/ Keltische termen naar het Duits ontbreekt jammer genoeg. Dit is een klein en handzaam boek dat je ondanks de taal eenvoudig op een Ierland reis mee kunt nemen als je ergens nog een de benen wilt strekken.

Gegevens

Auteur : Ueli Hintermeister
Titel : Wandelführer Irland
Uitgever : Bergverlag Rother
ISBN : 3-7633-4273-7
Jaar : 2004
Prijs : 12,90 euro

Terug naar: Terug naar: