Bespreking van wandelboeken/gidsen

door Nico Hoogerbrug

wanlogo2.gif (16205 bytes)

 

Wanderführer Pyrenäen 2

Pyrenäen 2 is een gids uit een reeks van twee, die onder de vlag van de vertrouwde Wanderführer serie van Rother Bergverlag valt. De gids is volgens het concept van twee bladzijden per route opgezet en bevat een inleiding, achtergrondinformatie en routebeschrijvingen. Bij de routes staat ook achtergrondinformatie. De gids is van een handig formaat. Bij iedere kaart is een schaalstok afgebeeld. De kaarten hebben geen raster. Door het formaat van de kaarten is een extra overzichtskaart handig. De lengte van wandelingen varieert van 1,5 tot ruim 9 uur. 

Soms volgt een route een goed beloopbaar pad, maar er zijn ook routes met blokvelden met steenstapels als markering. Deze combinatie met een omslag van goed naar slecht weer maakt die tocht dan wel erg zwaar. De routes zijn door middel van een kleur in drie categorieën, van licht naar zwaar waarbij hier en daar geklommen wordt, verdeeld. Een wandelroute, de met handen en voeten (1e graads) geklommen wordt, is niet echt een wandelroute. Een aantal routes start op eenzelfde parkeerplaats. De routes zijn te lang om er een combinatie van te maken. De auteur gebruikt soms dezelfde route als aanloop voor een andere tocht.

Er is aandacht voor flora en fauna. Naast wandelen is er ook aandacht voor andere sportieve uitdagingen. In het boek is een alfabetische steekwoordenlijst en vertaling van verschillende regionale Franse omschrijvingen opgenomen. De doelgroep wordt gevormd door toeristen die deze mooie en ruige streek bezoeken. Iedereen die Duits leest kan dit boek gebruiken. Het boek bevat regionale informatie, internetadressen en het Rother-internet adres. De routes bevinden zich in het centrale deel van de Franse Pyreneeën, tussen Arrens en Seix. Hier en daar passeer je op een route de grens. Het meenemen van een paspoort is dan noodzakelijk. Maar met de Franse wet in het achterhoofd heb je dat toch al mee. De gids is een kleine en handzame metgezel, die je op een reis naar Zuid Frankrijk meeneemt om in plaats van rijdend, lopend van de Pyreneeën te genieten.

Gegevens

Auteur : Roger Büdeler
Titel : Wandelführer Pyrenäen 2
Uitgever : Rother Bergverlag
ISBN : 3-7633-4308-3
Jaar : 2003
Prijs : 12,90 euro

Terug naar: Terug naar: