Bespreking van wandelboeken/gidsen

door Nico Hoogerbrug

wanlogo2.gif (16205 bytes)

 

Wandelboek Hoge Venen

Een beschrijving van 25 wandelingen op de Hoge Venen, het hoogste onderdeel van de Ardennen. De wandelingen zijn van 6 tot 23 km, waarbij vooral op de vermelde bijzonderheden opvallen..

'Wandelboek Hoge Venen' is er een uit een serie wandelboeken die door de auteur Julien van Remoortere zijn opgesteld en door Lannoo zijn uitgegeven. In dit boek worden 25 wandelingen beschreven in en over de Hoge Venen. De lengte van de wandelingen varieert van 6 tot 23 km, terwijl er met een combinatie een wandeling ontstaat van 31 km. Bij iedere wandeling is er een korte vermelding van bijzonderheden in de omgeving. Er wordt zelfs gewezen op de mogelijkheid om dit gebied tijdens de winterse periode per ski te verkennen. Terwijl er bij iedere wandeling tevens vermeld wordt of er een mogelijkheid is om een kinderwagen of rolstoel mee te nemen. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door de vermelding van de aard van de wandeling, bij sterk geaccidenteerd of voornamelijk vlak zonder al te veel hoogte verschillen.

Een nadeel van deze gids is de slechte bereikbaarheid van een startpunt met het openbare vervoer. Dit laatste is in BelgiŽ bijna standaard maar je kan een wandeling natuurlijk wel bij een OV laten starten. De auteur is waarschijnlijk een verstokte automobilist, die het OV geen blik waardig keurt. Er is slechts in enkele gevallen melding gemaakt van de bereikbaarheid met het OV. Dit kan niet veroorzaakt worden door het ontbreken van OV in BelgiŽ, maar toch, er is toch nog wel iets. De wandelingen zijn, heel handig, op een overzichtskaart ingetekend, zodat je eenvoudig de ene met de andere wandeling kunt koppelen, als je aan een ommetje van circa 13 km niet voldoende hebt. Mocht je denken 'ik ben hier niet voor niets gekomen, ik wil nog wel veel meer zien', dan is het handig om met het eigen vervoer te komen zodat je in ieder geval wel flexibel bent ten aanzien van de start en eind tijd. Er zijn zelfs suggesties gedaan over de koppeling van verschillende dicht bij elkaar gelegen wandelingen. De wandelingen gaan over nauwelijks of in het geheel ongemarkeerde paden. Je hebt dan ook weinig kans om op grote drommen mensen te stuiten. Maar andersom moet je bij zo'n wandeling dan wel weer opletten om geen zijwegje te missen. Ruim van te voren een kopie maken van een goede kaart en de route aan de hand van een aantal bekende punten intekenen. Op die grootschalige kaart kun je dan gelijk zien of er een mogelijkheid om een onverhard pad te nemen. Zo'n overzichtskaart geeft de wandelaar dan ook de kans om twee wandelingen op een dag tot een dagwandeling te combineren.

Het boek is gezet in een magere letter en er is geen onderscheid tussen de route beschrijving en de toegevoegde extra informatie. Verder hebben de kaartjes een eenvoudig maar duidelijke opzet voor geen van de beschreven wandelingen is dat echter een bezwaar.

De doelgroep

De doelgroep wordt gevormd door wandelaars, toeristen, natuurliefhebbers en zij die zonder al te veel poespas een dagje willen wandelen. Maar ook bewoners van de regio kunnen van deze gids veel plezier hebben, maar of die een uitgave in de Nederlandse of Vlaamse taal kunnen of willen lezen is nog maar de vraag. Natuurlijk is de Voerstreek, een Vlaamse enclave in oost BelgiŽ, redelijk dichtbij. De Hoge Venen vormen voor Voerstreek een soort achtertuin.
Dat dit boek al in 1993 is verschenen lijkt voor deze streek geen enkel beletsel te vormen, daar de Hoge Venen al jaren een formidabel natuurreservaat vormen. Er zijn daarom geen grote veranderingen te verwachten.

Gegevens

Julien van Remoortere
Wandelboek Hoge Venen
Lannoo, 1993
ISBN 9020922580

Terug naar: Terug naar: