Een lijnwandeling van 12,5 km door Amsterdam Oud-West en het Centrum
(van metrostation Burgemeester de Vlugtlaan naar Centraal Station)

wanlogo2.gif (16205 bytes)

door Fred Triep

Wandeling in OFM

OFM weergave van de wandelroute

De kaart links is ontstaan door een bewerking van de OpenFiets.kaart, waarop de GPS track van mijn Garmin GPS ontvanger stond.

De afbeelding rechts is de weergave van de track in Google Earth
Wandeling in Google Earth

Google Earth weergave van de wandelroute
Klik op of de afbeelding links of  rechts als u een gedetailleerde kaart van de wandelroute wilt zien.

Algemene beschrijving

Deze lijnwandeling heb ik gemaakt om een aantal interessante punten in Oud West en het cenrtum te laten zien. Ik ben zelf in Oud West geboren (in de John Franklinstraat) en opgegroeid en ik heb ook later in een ander deel gewoond (Joris van Andringastraat, een zijstraat van De Rijpgracht). Voor de "bezienswaardigheden" langs de route heb ik gebruik gemaakt van het boekje van Bas van Lier, "111 plekken in Amsterdam die je gezien moet hebben". In de beschrijving van de route heb ik de nummers opgenomen, waaronder deze "bezienswaardigheden" in zijn boek staan.

Gedetailleerde beschrijving van de route

We starten vanaf het Metrostation "Burgemeester de Vlugtlaan". Dit metrostation  kan vanaf NS station Sloterdijk bereikt worden door de metro richting Gein te nemen of vanaf NS station Zuid of Lelylaan de metro richting Isolatorweg te nemen.

U kunt de gedetailleerde beschrijving van de wandeling ook downloaden als PDF document.


Ga het Metrostation “Burgemeester de Vlugtlaan’ naar buiten en sla links af de Bos en Lommerweg in. In de verte ziet u de spits van de Kolenkit.
Volg deze weg en na enige tijd passeert u de Opstandingskerk (in de volksmond de Kolenkit genoemd, 48) aan de overkant van de weg.. De kerk stond jarenlang vrij en het was een baken in Nieuw West. De afgelopen 20 jaar zijn er veel hoge gebouwen omheen gebouwd, waardoor hij er nu verloren bij staat.
U passeert de afrit en de oprit van de ringweg (A 10), die overbouwd zijn. Ga voorbij de oprit, bij de rotonde (Bos en Lommerplein ) links af de Bos en Lommermarkt op en volg die in een grote boog naar rechts. Aan het einde komt u weer op de Bos en Lommerweg uit. Steek de straat over en ga aan de overkant links af. U passeert nu enkele winkels.

Volg de Bos en Lommerweg tot het witte gebouw, dat nu Podium Mozaďek (76) heet. Het was vroeger een kerk, nu een ruimte voor interculturele activiteiten. Ga voor Podium Mozaďek rechts  af, de Merlijnstraat in. Aan het einde van de straat gaat u rechts  af de Reinaert de Vosstraat in. Vervolg deze straat tot het Wachterlied plantsoen. Ga daar links af over het voetpad naar de Erasmusgracht. Ga de brug over naar het Erasmuspark. Sla bij de overkant eerst naar rechts  af en neem snel daarna het pad naar links. Ga ene bruggetje over en neem het tweede paadje aan je rechterhand. Langs het rosarium bereik je een T splitsing. Ga hier weer links af en bij de volgende kruising neem je het pad naar rechts, dat aan de westkant van het park uitkomt bij Terrasmus. Hier kunt u wat drinken. U kunt het park verlaten door over het bruggetje naar de Mercatorstraat te lopen.

Ga links af de Mercatorstraat in en loop die tot aan de kruising met de Jan van Galenstraat. In de verte ziet u de toren, die bij het Mercatorplein staat. Ga rechts  af de Jan van Galenstraat in en ga bij de kruising met de Hoofdweg links af bij de stoplichten. Volg de Hoofdweg tot aan het Mercatorplein (57). Steek daar de Hoofdweg naar rechts over en meteen naar links de Jan Evertsenstraat en loop linksom het Mercatorplein heen. Waar de Hoofdweg weer verder gaat, steekt u over naar het centrale deel van het plein. Op zaterdag is hier markt. Verder is er een terras.

Steek weer de Jan Evertsenstraat over en ga aan de overkant rechts  af onder de winkelluifel. U kruist de Vespuccistraat, waar aan de rechterkant (aan de overkant van de Jan Evertsenstraat) vroeger een dag markt was. Die is door de teruglopende belangstelling (andere buurtsamenstelling?)  een aantal jaren geleden opgeheven. Bij de overkluisde John Franklinstraat (met een poortgebouw) gaat u links af deze straat in. Op nummer 39 huis, een onopvallend huis,  is de auteur van deze wandeling geboren.
Ga voor het einde van de straat rechts  af de Vancouverstraat in. Deze straat met twee rijgedeelten loopt dood op een speelplaats. Hier bevond zich links een Lagers school, waarop ik niet gezeten heb. Ga rechts  af de Marco Polostraat in en kruis de Jan Evertsenstraat.

Vervolg de Marco Polostraat. Op nummer 211, op de hoek met de Bartholomeus Diazstraat, bevindt zich het katten café “Kopjes”. Voor de openingstijden en de toegang zie hiervoor bij www.kattencafekopjes.nl . We vervolgen de Marco Polostraat en gaan dan bij de volgende straat (Balboastraat) links af. We lopen deze straat tot het einde bij de Admiralengracht. Ga hier rechts  af tot de voetgangersbrug. Ga de voetgangersbrug over en loop de Van Kinsbergenstraat in. Ga bij de kruising links af de Witte de Withstraat in en loop die door tot het einde. Ga bij de kruising links af en steek de Jan Evertsenstraat over. Ga rechts  af onder de poort door van de Krommertstraat. Rechts voor de poort was vroeger een bioscoop en later snackbar Marja.

Vervolg de Krommertstraat. In de eerste zijstraat links (niet ingaan!) ziet u aan de linkerkant een groot gebouw, dat was de vroeger katholieke lager school. Nu zit daar een andere instelling. Aan de rechterkant was het Sportfondsenbad west, dat ook verdwenen is. We vervolgen de Krommertstraat tot de volgende kruising, bij de Pieter van den Doesstraat. Het appartementengebouw voor u was vroeger de Coppelstock school, de lagere school waar ik zes jaar heb gezeten. De vroegere gymnastiekzaal midden in het gebouw is nu een ruimte van een Tangoclub.

Ga rechts  af de Pieter van den Doesstraat en volg die met de bocht naar links. Bij de volgende bocht naar links, pakken we het poortje, dat ons naar de Jan van Galenstraat brengt. We steken de Jan van Galenstraat over en lopen de Joost Banckersweg in, langs het sportveld van Blauw Wit. Dit sportterrein was vroeger groter. In mijn tijd aan de middelbare school Ir Lelylyceum, had ik de buitenlessen van gym op dit terrein.

We lopen door tot de volgende kruising en gaan dan rechts af de Roelantstraat in. Kruis de Admiraal de Ruijterweg en ga de Rijpstraat in. We komen dan uit op de Rijpgracht, een klein grachtje die mooi is als in mei de kastanjebomen langs het water bloeien. Neem de rijweg, aan de linkerkant  van de gracht. We passeren de Joris van Amdringastraat, op nummer 4 tweehoog heb ik gewoond van ongeveer 1980 tot en met 1992. Volg de gracht tot aan de Willem de Zwijgerlaan. Ga hier rechts af de brug over en volg deze laan tot de stoplichten bij de Jan van Galenstraat. Steek de Jan van Galenstraat over en loop aan de overkant naar links naar de brug van de Kostverlorenvaart. Ga voor de brug rechts  af eb volg het voetpad langs de vaart (Geuzenkade). U komt bij de volgende brug uit, de Wiegbrug.  Ga links af deze brug over de De Clercqstraat in.

Negeer de eerste straat rechts aan de overkant, maar ga de tweede straat rechts (Elisabeth Wolffstraat). Loop deze straat uit tot aan het Bellamyplein. We komen nu uit bij de oude tramremise, die omgebouwd zijn tot het Hallen (34) complex. Ga schuin rechts  af het plein over en daarna de Bellamystraat in. Ga links af de Ten Katestraat in. In deze straat is de bekende Ten Kate markt.
Negeer de Hasebroekstraat aan je rechterhand en ga dan de poort (Hannie Dankbaarpassage) links af in, die je in de Hallen (34) brengt . Rondom de passage zijn allerlei bedrijven en winkeltjes. Je passeert de Foodhallen en de Filmhallen. U komt uit in de Tollenstraat. Vervolg uw weg door de Hallen, de passage loopt verder door en u komt op de Bilderdijkkade uit. Ga hier rechts  af de Bilderdijkkade op en vrij snel daarna rechts  af de Kinkerstraat in. Steek de straat over en ga links af de Tollensstraat in. Ga bij de kruising links af de Jacob van Lennepstraat in. Vervolg deze straat, waarbij u achtereenvolgens de Bilderdijkkade en de Bilderdijkstraat kruist. Kruis de Da Costakade en ga aan de andere kant van de gracht links af. Aan de overkant ziet u een wit gebouw. In deze studentenflat woonde ik van ongeveer 1973 tot 1976.

Ga bij de Kinkerstraat weer links af, de brug over en loop naar de kruising met de Bilderdijkstraat. Steek bij de stoplichten de Kinkerstraat over en volg de Bilderdijkstraat enige tijd, tot aan de Hugo de Grootkade.
Kruis de Hugo de Grootkade en ga aan de andere kant van de brug  rechts af de kade op. Volg de kade tot het einde bij de Nassaukade. Ga links af de Nassaukade op en vrij snel daarna bij de stoplichten (Tweede Hugo de Grootstraat) de brug over naar het centrum. Voor de kruising met de Marnixstraat (waar de tram rijdt) ziet u het beeld van een onbekende kunstenaar (man met viool die naar de tram rent).

Kruis de Marnixstraat en kruis de Lijnbaansgracht. Ga aan de overkant van de brug bij de Lijnbaansgracht naar links en volg de gracht. Kruis de Egelantiersgracht en neem de tweede zijstraat aan je rechterhand (de Tuinstraat). Negeer de eerste zijstraat, de Madelievenstraat. Daarna passeert u de mooi muurschildering (101bij de school aan uw linkerhand. Ga bij de volgende zijstraat, de Tweede Tuindwarsstraat (102) links af. Dit straatje is tot een echt horecastraatje uitgegroeid, met verschillende restaurantjes.
Ga bij de volgende straat, de Anjelierstraat rechts af. U passeert het huis met de beelden (45). Ga bij de volgende zijstraat, de Eerste Tuindwarsstraat rechts af en verder op weer links de Tuinstraat in. Vervolg de Tuinstraat. U kunt via een gangetje het Claes Claeszhofje (19) bezoeken, maar doet u dat vooral rustig. Men heeft af en toe overlast van “drukke” toeristen.

Als u de Tuinstraat afloopt, dan komt u bij de Prinsengracht uit. Als u naar rechts kijkt, dan ziet u de Westertoren. Wij gaan naar links en komen op de Noordermarkt (69).  Dit plein is op zaterdag (boerenmarkt)  en maandag (brocante markt) gezellig . Voor onformatie over de markt zie Noordermarkt. Rondom het plein zijn er verschillende cafés.

We vervolgen de Prinsengracht tot aan de Brouwersgracht. Ga rechts af de brug (Lekkeresluis) over en blijf aan deze kant van de gracht de Brouwergracht vervolgen. Kruis de Keizersgracht en ga bij de Herengracht links af de brug van de Brouwersgracht over. Ga dan rechts af de gracht op en vervolg de Brouwersgracht tot aan de Singel. Ga daar links af en bij de brug weer rechts af. Ga niet de Nieuwendijk op, maar volg de gracht. De gracht heet hier nu Prins Hendrikkade.

Volg de Prins Hendrikkade naar rechts, u ziet nu het Centraal Station aan de overkant liggen. Steek bij de stoplichten bij de kruising met de Martelaarsgracht (waar de trams rijden) links af de Prins Hendrikkade over. Als u nu rechtdoor loopt komt u bij de nieuwe voetgangers/fietser tunnel uit, die onder het station naar de IJ boulevard loopt. Hier kunt u de mooie muurtegels bewonderen. Als u voor de tunnel naar rechts gaat, komt u bij de westelijke ingang van het Centraal Station. Even verder op vindt u de tramhaltes.

Foto's gemaakt op de wandeling van 23 april 2016

(van Metrostation Burgemeester de Vlugtlaand tot de Elisabeth Wolffstraat)
De kerk "De Kolenkit Overkapte afritten van ringweg (A 10) Bos en Lommerweg
Podium Mozaiek Samenkomst Erasmusgracht met Admiralengracht Terrasje in het Erasmuspark
De Mercatorstraat bij de kruising met de Jan van Galenstraat De hoofdweg met tram 7 Mercatorplein 1
Mercatorplein 2 Mercatorplein 3 Jan Evertsenstraat
Poorthuis in Jan Evertsenstraat over de John Franklinstraat John Franklinstraat Mijn gebortehuis
Vancouverstraat 1 Vancouvertstraat 2 Kattencafe Kopjes
Admiralengracht bij voetgangersbrug Witte de Wthstraat Cornelis Dirksstraat
Coppelstockschool Poortje naar de Jan van Galenstraat Blauw Wit sportterrein
De Ruyterweg De Rijpgracht Mijn woonhuis rond 1980
Nieuwe torenflat aan de Jan van Galenstraat De Wiegbrug  

Foto's gemaakt op de wandeling van 9 augustus 2016

(van de Elisabeth Wolffstraat naar het Centraal Station)
De oude tramremise De Ten Kate markt De hallen 1
De Hallen 2 De Hallen met piano De Food Hallen
De Filmhallen De Kinkerstraat Jacob van Lennepstraat
Da Costakade met studentenhuis Kinkerstraat 2 Kinkerstraat 3, Radio Rotor
Bilderdijkstraat Hugo de grootkade Beeld van rennende man met viool
De Egelantiesgracht, gezien vanaf de brug bij Lijnbaasgracht Tuinstraat 1, met muurschildering Tuinstraat 2, bij kruising Tweede Tuindwarsstraat
tuinstraat 3, bij kruising met Tweede Tuindwarsstraat Anjelierstraat, het huis met de beelden Tuinstraat 4
De Noordermarkt op een weekse dag  Noordermarkt 2 Prinsengracht, gezien vanaf de brug bij de Brouwersgracxht
Panorama 1 van de Brouwersgracht, gemaakt met de Canon EIS 550 D
Panorama van de Brouwersgracht, gemaakt met de Iphone 6
Brouwersgracht bij Herenmarkt Brouwersgracht bij Herengracht Nieuwendijk bij Singel
Het Centraal Station Nieuwe fiets/voetgangertunnel door het CS 1 Nieuwe fiets/voetgangers tunnel door CS 2

Downloaden GPS gegevens en kaartjes

Van deze wandeling heb ik ook een GPS track gemaakt. Deze kunt u krijgen in het GPX formaat. De track, de twee grote kaarten (in JPG formaat) en de beschrijving van de wandeling (in PDF formaat)  heb ik als ZIP file verpakt, die hier te downloaden is.

Kaarten

-  dit wordt nog aangevuld

Literatuur

Bas van Lier
111 plekken in Amsterdam die je gezien moet hebben
Uitgeverij Thoth, Bussum
ISBN 978 90 6868 677 7

Interessante links

Interessante links over wandelen in Amsterdam

  •  dit wordt nog aangevuld

 

Deze pagina is nieuw aangemaakt  op donderdag 11 augustus 2016.

Voor aanvullingen of reacties, stuur mij een email:

Stuur je reactie !email: Fred Triep