Algemene beschrijving van het gebied
Algemene beschrijving van de tocht Deze tocht gaat via de hoogstgelegen hut van Noorwegen, de hut ligt op de 2069 meter
hoge Fannaråken. Een groot deel van het jaar zit de hut in de wolken en is er geen
uitzicht. Op ongeveer 60 van de 365 dagen zijn er geen wolken en daardoor hebben ook veel
Noren nog nooit het uitzicht gezien. Na dit hoogtepunt daal je af en weer en uiteindelijk
kom je bij Hjelle aan het einde van de tocht op zeeniveau aan. Gedetailleerde beschrijving van de tocht Ik heb deze tocht met Margriet gemaakt. Bij deze tocht hebben we de tent in de auto laten liggen. Wel hebben we de kookspullen meegenomen, zodat we in de hutten gemakkelijker kunnen koken. Op zondagmiddag zijn we in Turtagrø aangekomen met de auto, nadat we 's ochtends uit Bessheim (oostelijk deel Jotunheimen) zijn vertrokken. We slapen op een kamer in het hotel. maandag 20 juli 1998traject 1 : Turtagrø- Fannaråkhytta (DNT route 417) In de ochtend verlaten we hotel Turtagrø, dat op 800 meter hoogte ligt De bergen zijn gehuld in wolken en we kunnen de top van de Fannaråken dus niet zien. Dat is niet hoopgevend voor het uitzicht, maar we gaan toch op stap. We steken de weg over en we volgen de onverharde weg, die het Helgedal ingaat. Aan het einde van het dal volgen we het pad, dat met T is gemarkeerd en dat zigzaggend de bergen opklimt. De wolken trekken met ons omhoog. Het laatste stuk van het pad slingert door de kale stenen heen omhoog tot we de rand van de sneeuw bereiken. Als we de laatste honderd meter over schuine sneeuwhelling omhoog lopen zien we de hut en we zien ook, dat er uitzicht is. We kunnen in een bijgebouwtje van de hut, het oude weerstation slapen. Aan het eind van de middag en het begin van de avond genieten we van het uitzicht over de sneeuwvlakte en de gletscher aan de noordkant en het rotsachtige berglandschap aan de zuidkant. looptijd volgens DNT gids : 4 uur traject 2 : Fannaråken- Skogadabøen (DNT route 409)
Er komt nu een duidelijk pad, dat aan de linkerkant van de rivier loopt. Dit zijdal komt in het hoofddal van de Utla rivier uit. Over een hangbrug steken we de rivier over en dan volgen we het pad naar rechts naar de hut. Het pad loopt door een bos en na enige tijd zien we door een open stuk in het bos heen de hut langs de rivier liggen. We lopen nog een kwartier en dan bereiken we de hut Skogadabøen, die zich op ongeveer 800 m hoogte bevindt.
looptijd volgens DNT gids (omhoog): 6 uur woensdag 22 juli 1998 traject 3 : Skogadabøen- Vettismorki (DNT route 412) Deze ochtend vetrekken we pas rond 11.00 uur, omdat we uitgebreid van het ontbijt in deze hut genoten hebben. Onze tocht zal vandaag ook niet zo lang zijn. Het pad blijft aan de linkerkant van de rivier. We kruisen een zijrivier door middel van een brug. Terwijl het dal en de rivier daalt, loopt het pad langzaam tegen de helling omhoog, waardoor we steeds verder boven de rivier uitkomen. Daardoor kunnen we genieten van de bergen, die aan de overkant van het dal boven de dalwand uittornen (de Hurrungana). We komen zelfs op 1200 meter uit. Voor ons zien we in de diepte het Utladal.
Daarna dalen we af naar een plateau boven het Utladal, de Vettismorki. Dit plateau ligt
op ongeveer 700 m hoogte. Het is open zompig landschap, waar een klein beekje doorheen
loopt. Er bevinden zich enkele zomerhuisjes van Noren en ook de zelfbedieningshut
Vettismorki. donderdag 23 juli 1998 traject 4 : Vettismorki- Hjelle (vervolg DNT route 412)
Vanaf hier is onze route gemakkelijk. We volgen de weg, die langs de rivier loopt en die ons na een paar bochten bij Hjelle brengt. Als we het WC gebouwtje bij de bushalte binnengaan, blijkt dat je er ook kan douchen! Opgefrist stappen wij later in de bus, die ons terug brengt naar Turtagrø. Literatuur Gerard Dielessen Claus Helberg Jolanda Linschoten Erling Welle- Strand Kaartmateriaal Van Jotunheimen is één 1:100.000 kaart beschikbaar en 6 kaarten op de schaal 1:50.000. De 6 kaarten van 1:50.000 worden als 1 kaartenpakketje verkocht. Voor deze voettocht heb je alleen de kaarten Sygnefjell (blad 1518 III) en Hurrungane (blad 1517 IV) nodig. Jotunheimen, 1:100.000 Topografisk Hovedkartserier - M711, Norge 1:50.000 Topografisk Hovedkartserier - M711, Norge 1:50.000 Interessante links over wandelen in Jotunheimen/Noorwegen Een belangrijke homepage voor wandelaars naar Noorwegen is die van
Den Norske Turistforening (DNT). De laatste
tijd is hun WWW server echter niet meer te bereiken. Zij geven informatie over
wandelen in Noorwegen en je kan er ook informatie krijgen over het lidmaatschap en
materialen. De Noor Morten Eriksen heeft mijn tocht
nagelopen en heeft daarvan een verslag (met mooie foto's) gedaan op Phorum - Friluftsforum - Bilder fra turen til Fannaråken.
Zeer de moeite van het bekijken waard.
Deze webpagina is het laatst aangevuld op maandag 30 juli 2007. Voor aanvullingen of reacties, stuur mij een email: email : Fred Triep
|