Het Grenslandpad, LAW 11

wanlogo2.gif (16205 bytes)

door Fred Triep

Klik op het kaartje links als je een grote gedetailleerde kaart (175 Kb) van de route wilt zien.
(Dit geldt ook voor de foto's hieronder)

Dit kaartje is een bewerking van het kaartje uit de gids (zie foto rechts) 

Algemene beschrijving

Het Grenslandpad is één van de Lange Afstands Wandelpaden (LAW)  in Nederland, die door Stichting Wandelplatform- LAW ontwikkeld is. Evenals alle andere LAW 's in Nederland is het pad gemarkeerd door rood-witte strepen. Het pad loopt in het grensgebied van Nederland en België, door het zuiden van de provincies Zeeland en Noord- Brabant. De totale afstand van deze route is 294 km. 

Gedetailleerde beschrijving

Dit pad loop ik samen met Ine. Wij lopen de tocht vanaf het oosten (Valkenswaard) naar het westen (Sluis). We zijn gestart op zaterdag 19 februari 2000 in Valkenswaard. Het Grenslandpad gaat door weinig grote dorpen heen, daardoor hebben we vaak behoorlijk wat "aanloop" en "afloop" routes moeten maken om bij overnachtingsplekken uit te kunnen komen. In de beschrijving zijn de gelopen afstanden langs het Grenslandpad met vet, cursief schrift weergegeven en de "aanloop" en "afloop" kilometers in cursief schrift.

zaterdag 19 februari 2000

We gaan met de trein naar Eindhoven en daar pakken we de bus naar Valkenswaard. Op de Markt drinken we in één van de café koffie voordat we aan onze tocht beginnen. Op de Markt maak ik twee foto's van de LAW borden.

Grote foto links is 111 Kb, rechts 68 Kb

Links, Bordjes, die de verschillende LAW's aangeven, die over de Markt van Valkenswaard lopen.
Rechts, Detail van de handwijzer

We lopen enige tijd door de buitenwijken van Valkenswaard. Na een klein stukje open veld, lopen we langs de noordkant van het plaatsje Dommelen. We kruisen de Dommel en de Keersop. Daarna lopen we enkele onverharde paden door het landschap ten westen van de Keersop en de Dommel. Na het passeren van de Volmolen buigen we even van de Dommel af om verder van de Dommel onze tocht door het Dommeldal te vervolgen.
Even later lopen  we onder de snelweg Eindhoven- Antwerpen door. We komen in Veldhoven uit. Via het "Grote Kerkepad" verlaten we de bebouwing van Veldhoven. Daarna volgen nog enkele onverharde tot verharde paden door een afwisselend landschap van open stukjes en bosperceeltjes, totdat we op het centrale plein van het dorp Zandoerle aankomen.

Grote foto links is 140 Kb, rechts 155 Kb

Links, Het grote dorpsplein van Zandoerle
Rechts, Nogmaals het dorpsplein

Op het pleintje van Zandoerle gaan we van de route af, we lopen naar ons overnachtingsadres in Oerle.
gelopen afstand : 17 + 2 km

zondag 20 februari 2000

Van Oerle lopen we nu door het bos naar Zandoele. Daar pakken we de route op. Na een klein stukje open landschap, gaan we weer de bossen in ten westen van Wintelre. We lopen even langs een groot ven, het Groot meer. Onze tocht wordt deze dag afgewisseld met klein stukjes akkerland. We lopen ook nog een klein stukje langs de gekanaliseerde "Kleine Beerze"

Grote foto is 114 Kb

Links, De gekanaliseerde loop van de Kleine Beerze

Deze dag komen we in de middag op de Landschotse Heide. Dit is een gebied met natte heide en vennen. We doorkruizen dit gebied tot aan de westkant, waarbij ik een aantal foto's maak.

Grote foto links is 98 Kb, rechts 125 Kb

Links, Uitzicht op een ven op de Landschotse heide
Rechts, Nogmaals een uitzicht

Bij de kruising met LAW 7 (Pelgrimspad) verlaten we de route. We volgen de LAW 7 naar Middelbeersch. Daar nemen we in de middag de bus, die ons naar Eindhoven brengt.
gelopen afstand : 2 + 17 + 3 km

zaterdag 20 mei 2000

Vandaag zijn we met de bus uit Eindhoven aangekomen. We volgen de LAW 7 weer terug naar de Landschotse Heide. Daar vervolgen we onze route. We lopen door het dorpje Westelbeers en daarna gaan we enige tijd door het bos. Het pad loopt verder aan de noordkant van de Neterselse heide. Daar passeren we twee grote vennen (Goor en Flaas). Daarna gaan we weer het bos in, waar even van de route af gaan om op terras van uitspanning "De Bockenreyder" koffie te drinken.

De grote foto zijn respectievelijk 104 Kb, 135 Kb en 146 Kb

Links, Het terras van uitspanning "De Bockenreyder" in de oude schuur
Rechts1, Uitzicht op de Reusel
Rechts2, Nogmaals een uitzicht op de Reusel

Daarna vervolgen we onze route, we kruisen eerst de Reusel. Daarna lopen we enige kilometers door de bosaanplant van Landgoed "De Utrecht". Op de grens van dit landgoed  treffen we de "beroemde" grenspaal 207 aan, die ook op de voorkant van de gids staat.

Grote foto links is 102 Kb, rechts 83 Kb

Links, Grenspaal 207
Rechts, Grenspaal 207 met Ine en de gids met daarop de grenspaal

Na het nemen van foto's volgen we het pad, dat nu in noordelijke richting verder gaat. Bij de oude trambaan naar Turnhout gaan we van de route af. We volgen de oude trambaan naar Esbeek, waar ons overnachtingsadres ligt.
gelopen afstand: 3 + 16 + 4 km

zondag 21mei 2000

Vanaf onze overnachtingsplek ten zuiden van Esbeek lopen we langs kleine weggetjes en paadjes terug naar de route. We gaan even door het bos en daarna lopen we over de heide bij het ven "Papschot".

Grote foto is 93 Kb

Links, Uitzicht op het ven Papschot

We komen op een pad, dat de grens van Nederland en België vormt. De linkerkant (België) is een open landschap, rechts van ons zijn de bossen van landgoed "De Utrecht". Daarna komen we op een mooi bospaadje uit, dat langs de beek "Leij" loopt. Het pad is omgeven met varens.

De grote foto's zijn respectievelijk 141 Kb, 152 Kb en 124 Kb 

Links, Smal bospaadje naast de Leij
Rechts1, Nogmaals het bospaadje langs de Leij
Rechts2, Meander van de Leij

Daarna volgen we twee halfverharde wegen door een open landschap. We gaan de brug over van de Poppelsche Leij, waar we naast de beek grenspaal 211 zien.

Grote foto links is 93 Kb, rechts 101 Kb

Links, Grenspaal 211 bij de brug over de Poppelsche Leij.
Rechts, Uitzicht op de Reghte Heide

Even voor het ven "Halve Maan" gaan we weer het bos in. We lopen langs de zuidkant van de Reghte Heide. We verlaten het bos en na afwisselend landschap van open stukken en bosperceeltjes bereiken we het dorp Alphen- Oosterwijk uit. Even voorbij dit dorp gaan we van de route af. We volgen het pad, dat ook gebruikt wordt door een NS- wandelroute naar Alphen. Daar pakken we de bus, die ons naar Tilburg brengt. Vanuit Tilburg nemen we weer de trein naar huis.
gelopen afstand: 4 + 18 + 1 km

zondag 11 juni 2000

We zijn weer met de trein naar Tilburg gegaan en we hebben daar de bus naar Alphen genomen. Vanaf het centrum lopen we het stukje "NS route" terug naar het grenslandpad. We komen  weer in een bosgebied en we lopen rondom de recreatieplas "Het Zand". We lopen enige tijd door de Chaamsche bossen. We passeren de jeugdherberg "Putven en enkele minuten daarna staan we bij het mooie "Putven". 

Grote foto is 137 Kb

Links, Uitzicht op het Putven

Daarna komen we in het Prinsenbosch en het St Anna- Bosch terecht. Bij het gehucht Geersbroek stappen we van de route af. We volgen een asfaltweg en we gaan onder de snelweg door. We belanden op camping "Bosweelde", waar we in een trekkershut overnachten.
gelopen afstand: 1 + 17 + 2 km

maandag 12 juni 2000

We lopen terug naar de route. Na een klein stukje open land, komen we in het natuurgebied "Strijbeeksche Heide", bestaande uit bos, kleine heideterreintjes en enkele vennen. Na het passeren van het dorp Strijbeek komen we weer in een open landschap. We steken de rivier de Boven Mark over en we lopen over het fietspad langs de Boven Mark.  Het landschap is heel fraai, maar het lopen op een druk fietspad (tweede pinksterdag) is niet helemaal plezierig.

Grote foto links is 146 Kb, rechts 76 Kb

Links, Landschap tussen het fietspad en de Boven Mark.
Rechts, De Bovenmark 

Na anderhalf kilometer buigt de route van de rivier af en door een open landschap bereiken we het dorp Galder. Nu volgen nog wat bospercelen, totdat we de A 16 (Breda- Antwerpen) oversteken.
Daarna volgen we enige tijd een pad langs een bosrand. Enige tijd later bereiken we door een open landschap over verharde en onverharde paden het dorp Rijsbergen. Daar nemen we de bus naar Breda, vanwaar wij met de trein terugreizen.
gelopen afstand: 2 + 19,5 km

zaterdag 9 september 2000

We zijn met de trein naar Breda gegaan en daarna met de bus naar Rijsbergen. Over verharde en onverharde paden (met veel afslagen naar links en rechts) gaan we vanuit Rijsbergen eerst door een open landschap. Dan gaan we door de bossen van landgoed Pannenhoef. In dit landgoed kruisen we de Turfvaart.

Grote foto links is 143 Kb, rechts 119 Kb

Links, De houten brug over de Turfvaart
Rechts, De Turfvaart

 

We lopen om het Trappistenklooster "Maria Toevlucht" heen. Daarna passeren we akkerveldjes, heideterreintje en enkele kleine bospercelen, voordat we in het dorp Schijf komen. Het "Oude Kerkpad", dat dwars door het dorp loopt blijkt geen pad meer te zijn, maar een klinkerweg met auto's.
Na Schijf komen we in een uitgestrekt bosgebied, de Rucphense Bosschen. Halverwege dit bosgebied gaan we van de route af. We volgen een bospad naar het noorden om bij camping "De Posthoorn" uit te komen, waar we weer in een trekkershut slapen.
gelopen afstand: 18,5 + 2 km

zondag 10 september 2000

We volgen hetzelfde pad terug, dat we gisteren heen liepen. We pakken de route weer op, die na enige tijd het bos uitgaat. Daarna lopen we door een open landschap met af en toe wat bospercelen. Bij een van die bospercelen vinden we het overvolle Rozenven, waar we een korte pauze houden.

Grote foto is 60 Kb

Links, Uitzicht op het Rozenven

Daarna bereiken we het dorp Nispen, waar we op een terrasje genieten van de nazomerzon. Daarna lopen we over enkele paden door een coulisselandschap naar de grens met België. We komen bij de grens weer een grenspaal tegen, nu paal 241. Op dit punt komt ook de GR 5 uit België erbij (vandaar de houten LAW wijzers).

Grote foto is 83 Kb

Links, Ine bij grenspaal 241 en houten LAW wijzer

We vervolgen onze route over de Grensstraat (met links het Belgische landgoed Paardenhoek en rechts Nederlandse akkers). Dan komen we op een mooi stuk van de route. We volgen een smal voetpad langs de Spillebeek. Het lijkt alsof we langs een bosbeek lopen, maar de dikte van het bos langs de beek is niet zo groot. De beek (inmiddels omgedoopt in Zoom) volgen we tot in het dorp Wouwse Plantage. Na dit dorp lopen we enige tijd over het fietspad langs de Zoom (nog steeds mooi). We buigen van de Zoom af en daarna volgen nog enige kilometers door het bos ten oosten van Berg op Zoom. Bij de jeugdherberg "Klavervelden" (weer een kruispunt van LAW routes) verlaten we weer het Grenslandpad. Via een asfaltweg door het bos en een wandeling door de buitenwijken van Berg op Zoom komen we bij het station aan.
gelopen afstand: 2 + 21,5 + 3,5 km

donderdag 8 maart 2001

Deze ochtend zijn we met de trein uit Amsterdam aangekomen op het station Bergen op Zoom. We nemen de stadsbus naar het Ziekenhuis en vandaar lopen we door het bos naar de jeugdherberg. Nog voor de jeugdherberg slaan we rechtsaf een pad in, dat over het landgoed Lievensberg loopt. Daarna lopen we het landgoed Molenbeek in en dan komen we in het dorpje Heimolen.
We kruisen de A 58 en een kilometer verder ook nog de spoorlijn (naar Vlissingen). We lopen een pad in, dat over de Kraaijenberg loopt. We kijken nu van de hoger gelegen Brabantse wal op de slikken van het Markiezaat. Het uitzicht wordt enigszins belemmerd door het weer: langzaam aan gaat het druilerig regenen.

Grote foto links is 100 Kb, rechts 72 Kb

Links, Uitzicht vanaf de Kraaijenberg (op de Brabantse wal) op de Markiezaat
Rechts, Uitzicht van het pad door de Markiezaat op de Brabantse wal

 

Daarna volgen we een voetpad door het weiland rondom boerderij Hildernisse. Je kunt nu de Brabantse wal zien liggen.

Grote foto links is 99 Kb, rechts 96 Kb

Links en Rechts, Voetpad door de Markiezaat rondom boerderij Hildernisse.

We kruisen nogmaals de spoorlijn, volgen een asfaltweg, die enige tijd later weer bij een viaduct onder de spoorlijn uitkomt. Dan komen we op één van de vervelendste stukken van de route. Gedurende 2 km lopen we een kaarsrechte klinkerweg (door de Hogerwaardse polder) met links en rechts Zeeuwse klei, terwijl van boven het water naar beneden komt. Aan de horizon gaat de klei over in een grijze lucht, de enige verandering in het landschap bestaat uit de treinen, die over de spoorlijn een paar honderd meter verder rijden.
We komen weer bij het talud van de spoorbaan uit. We volgen de weg, die langs het talud loopt. We komen op het Schelde- Rijnkanaal uit, waar we linksaf de weg nemen die onder de spoorbrug en de A 58 gaat. Het landschap ziet er door mist/vochtigheid troosteloos uit. Gelukkig kunnen we onder de brug nog een droog plekje vinden om ons brood op te eten.
Dan volgen we over een lengte van 2,5 km de asfaltweg langs de oostkant van het kanaal, totdat we bij de brug (Bathse weg) over het kanaal komen. We steken het Schelde- Rijnkanaal en het naastliggende Bathse Spuikanaal over.

Grote foto links is 48 Kb, rechts 52 Kb

Links, Uitzicht vanaf de brug (Bathse weg) op het Bathse spuikanaal
Rechts, Uitzicht vanaf de Westerschelde dijk op het plaatsje Bath

Na het passeren van de twee bruggen, slaan we linksaf een weg in die ons naar de Westerscheldedijk brengt. We gaan de dijk op en we lopen deze af naar het dorpje Bath. De lucht begint langzaam op te klaren, maar de overkant van de Westerschelde is niet zichtbaar. Na Bath vervolgen we de route over de dijk tot de Valkenisseweg. Over deze asfaltweg bereiken we het dorpje Rilland, waar ons overnachtingadres is.
gelopen afstand:  0,5 + 25 + 2 km

vrijdag 9 maart 2001

Vanuit Rilland volgen we de asfaltweg (Valkenisseweg) terug naar de Westerscheldedijk. Daar volgen we een weg, die onderlangs de dijk loopt. Vrij snel komen we op de dijk aan de noordkant van de Fredericapolder uit. Tussen twee bomenrijen lopen we 3 km over de grasdijk.

Grote foto links is 122 Kb, rechts 119 Kb

Links en Rechts, De 3 km lange dijk aan de noordkant van de Fredericapolder.

Aan het einde van de dijk komen we weer op een asfaltweg uit, die ons terugbrengt naar de Westerschelde dijk. We volgen nu een andere geasfalteerde weg onder de Westerscheldedijk naar het dorp Waarde.
In het dorp nemen  we de weg door de Westveerpolder, die ons weer terugbrengt naar de Westerschelde. We klimmen de dijk op en vervolgen onze weg over de dijk (je kan ook onderlangs de dijk op de asfaltweg lopen). 

Grote foto links is 65 Kb, rechts 71 en 91 Kb

Links en Rechs: Uitzichten vanaf de dijk op de Westerschelde (tussen Waarde en het veer Kruiningen- Perkpolder)

Enige tijd later bereiken we de veerhaven van Kruiningen, waar we de route weer voor een tijdje beëindigen. Met de bus gaan we terug naar NS station Kruiningen/Ierseke en daar pakken we de trein.
gelopen afstand: 2 + 13,5 + 0 km

vrijdag 22 juni 2001

Deze ochtend hebben we weer de trein vanuit Amsterdam genomen. Vanaf station Kruiningen/Ierseke hebben we de bus naar het veer genomen en daarna het veer van Kruiningen naar Perkpolder.
Vanaf het veer gaan we de Westerschelde dijk op in oostelijke richting. 

Grote foto links is 55 Kb, rechts 76 Kb

Links en Rechts: Uitzichten vanaf de dijk ten oosten van de veerhaven bij Perkpolder op de Westerschelde

 

Vrij snel gaan we weer de dijk af. Dan volgen we enige tijd wat rustige asfaltweggetjes door een open landschap met af en toe wat bomen erin. Achtereenvolgen passeren we de dorpjes Walsoorden en Kruisdorp. Dan komen we op de Boudeloodijk, waar de weg gedeeltelijk onverhard is. We gaan even van de dijk af om voorbij een kruising er weer op te gaan.

Grote foto links is 117 Kb, rechts 149 Kb

Links: De onverharde Boudeloodijk

Rechts:Kapelletje en bankje (met Ine) aan de Boudeloodijk

 

Hierna volgen we weer wat asfaltweggetjes en we komen door het dorp Scheldevaartshoek. Na dit dorp volgen we nog over een lengte van 3 km een asfaltweg tot aan het voormalig fort Zandberg. Daarna lopen we op een voetpad, dat over de Liniedijk loopt. 

Grote foto links is 101 Kb, rechts 126 Kb

Links en Rechts, Het onverharde voetpad over de Liniedijk.

Deze dijk loopt langs de "buitenwijken" van Hulst. De wandeling over het onverhard pad eindigt bij de vestinggracht rondom Hulst. We lopen door de Begijnenpoort de oude vestingstad Hulst in. We gaan de stadswal op en dan volgen we alle bolwerken voor ongeveer 3/4 cirkel (in de richting van de klok). 

Grote foto links is 86 Kb, rechts 97 Kb en 88 Kb

Links: Het centrum van Hulst (met de basiliek), gezien vanaf de stadswal
Rechts1: De stadswal van Hulst
Rechts2: De molen op de stadswal van Hulst

Bij het molenbolwerk dalen we weer af naar het centrum en door de stadspoort lopen we naar het gebied van het ziekenhuis, waar ons overnachtingadres ligt.
gelopen afstand: 0 + 23,5 + 0,5 km

zaterdag 23 juni 2001

Vanuit Hulst lopen we naar het voormalig fort St Josep (deze beschrijving wordt t.z.t. nog aangevuld met tekst en foto's)
Bij het fort verlaten we de route van het Grenslandpad om in Axel uit te komen. Daar nemen we in de middag nemen de bus, die via het veer naar het NS station Kruiningen/Ierseke gaat.
gelopen afstand: 0,5 + 16 + 2 km

zaterdag 28 juni 2003

We gaan met de auto naar Terneuzen en vandaar naar Axel. We lopen naar het fort en vervolgen onze route naar Sas van Gent

zondag 28 juni 2003

We lopen van Sas van Gent naar Sint Jan in Eremo

maandag 29 juni 2003

We lopen van Sint Jan in Eremo naar Sluis

Overnachtingadressen

Voor de overnachtingadressen langs dit pad heb ik een aparte pagina "Overnachtingadressen langs het Grenslandpad" gemaakt. Het bevat adressen uit de gids  en adressen, die wij onderweg krijgen. Mocht je ook een nieuw adres weten, laat het mij dan weten via email.

Literatuur

Grenslandpad
Lange- Afstands- Wandelpad 11; Sluis- Valkenswaard
SLAW, Amersfoort, 1996
ISBN 90- 71088- 26- 9

Overzichtskaart 2006- 2008 Lange Afstandspaden Nederland, 1:500.000
Overzicht wandelmogelijkheden- dagtochten- overnachten onderweg- nuttige adressen- tips
Stichting Wandelplatform- LAW, Amersfoort, 2006
ISBN 90-71068-68-4
http://www.wandelnet.nl/
bestellen: slaw@wandelnet.nl

Links

Op de volgende pagina's wordt ook over het Grenslandpad geschreven:

 

Deze pagina is het laatst aangevuld op maandag 11 mei 2009.

Voor aanvullingen en wijzigingen, stuur mij een email:

Stuur je reactie ! email: Fred Triep

Terug naar: Terug naar: