Het Texelpad, streekpad 4

wanlogo2.gif (16205 bytes)

door Fred Triep

texelpad2.gif (2218 bytes) Klik op het kaartje links als je een grote gedetailleerde kaart (62KB) wilt zien.

Dit kaartje is een bewerking van het kaartje uit de gids (zie rechts)

Algemene beschrijving

Het Texelpad is een van de streekpaden (Streekpad, nr 4) in Nederland, die door het NIVON ontwikkeld zijn. Evenals andere streekpaden in Nederland is het pad gemarkeerd door rood-gele strepen. Het pad bestaat vanaf 1995. Het is ontwikkeld door de Werkgroep Nivonpaden Regio Noord-Holland. Het pad is 76,4 km lang en loopt rondom het eiland.
Dit pad is gemakkelijk in vier dagen te lopen. Ik heb dit pad vanaf 16 mei (hemelvaartsdag) tot en met 19 mei 1996 in de richting van de klok gelopen. Ik deed dit met zeven andere wandelaars van de vereniging Te Voet.

Gedetailleerde beschrijving

donderdag 16 mei

We steken 's ochtend met het veer het Marsdiep over. Die dag lopen we van de veerhaven naar De Koog.

vrijdag 17 mei

Van De Koog lopen we door de duinen en over het strand naar de noordpunt van het eiland. We lopen om de vuurtoren aan de noordkant heen en stoppen in De Cocksdorp.

zaterdag 18 mei

We lopen van De Cocksdorp over de dijken aan de oostkant van het eiland naar Den Burg

zondag 19 mei

Van Den Burg lopen we naar Oudeschild en daarna door Texel heen naar de pontveer terug.

Een impressie van dit pad

Ik liep dit pad in mei 1996 met een zevental andere wandelaars van de vereniging Te Voet. Deze impressie is van één van deze wandelaars.

PAAL 20

Paal 20 was één van de dingen, die de lopers en loopsters van de wandeling over het Texelpad van 16 tot en met 19 mei heeft bezig gehouden. Paal 20 was het afspreekpunt aan het eind van de wandeling van de eerste dag, waar Els zich bij de zeven andere deelnemers zou aansluiten. Terwijl Els braaf wachtte bij paal 20 op het strand waren Fred, Marjan, Ank, Nico, Wilma, Ren‚ en Liesbeth in de Koog ijverig aan het discussiëren wat nou eigenlijk paal 20 was. Een zoektocht door de Koog leverde niets op, totdat Els op het idee kwam om maar eens vanaf het strand het dorp in te gaan. En daar vond ze een deel van haar medewandelaars. Niet allemaal, want enkele waren nog aan het zoeken. Om een lang verhaal kort te maken, uiteindelijk kwamen we alle acht in een heerlijke eetgelegenheid om het einde van de eerste dag en de totale ontmoeting te vieren.
De eerste dag voerde ons vanaf de boot langs en door de duinen en de bossen via Den Hoorn naar De Koog, waar een caravan en tentjes onderdak boden aan vermoeide voeten. 's Nachts kletterde de regen met bakken uit de hemel, maar vrijdagochtend was Pluvius uitgedroogd tot een zacht meiregentje met winterse temperaturen. Vol goede moed ging ons illustere gezelschap op pad om via een prachtig bos en duingebied bij de Muy aan te komen, waar op redelijke afstand de eerste kiekendieven en lepelaars aanschouwd werden. Na wat pannekoeken en appelgebak genuttigd te hebben bij de Slufter gingen we op weg naar de vuurtoren. Roze grutto's en eidereenden waren de trekpleisters en wat is het landschap uitzonderlijk gevarieerd en mooi. Na een 'zonnebad' onder de vuurtoren verlieten we de Noordzee om via de dijk langs het wad koers te zetten naar de Cocksdorp, ons eindpunt van de tweede dag.
Onder luid gezang van het Texelse volkslied werden we de derde dag begeleid over de dijk naar Oosterend en Den Burg. Onderweg werden we door een 'aardige' jachtopziener op verboden gebied nog lastiggevallen bij het aanschouwen van ganzen, lepelaars, kluten, wulpen en nog meer gevederde vrienden. Moe maar voldaan kwamen we in Den Burg aan. 's Avonds vierden we met ons allen verbroedering met zelfgemaakte macaroni en ingekochte jutter. Een heerlijkheid.
De laatste dag voerde ons door het oude land langs Oude Schild over de oude waddendijk weer terug naar de boot waar een einde kwam aan een bijzonder afwisselende en gezellige vierdaagse ontmoeting van acht natuurliefhebbbende wandelaars.


René Reeuwijk (nieuwsbrief Te Voet, regio NH, nr 4 herfst 1996)

Overnachtingsadressen

Literatuur

Texelpad
Wandelroute rond Texel- Streekpad 4
Werkgroep Nivon-paden Regio  Noord-Holland)
Nivon, Amsterdam, 1995
ISBN 90- 70601- 51- 6

Deze pagina is het laatst aangepast op zaterdag 27 december 2003

Voor aanvullingen en reacties, stuur mij een email:

Stuur je reactie ! email: Fred Triep

Terug naar/ Return to: Terug naar: