In gesprek met Peter Geel van Les Deux Ponts

- Bruin eetcafe, annex 'wandelcafe' in de Noordhollandse polder

../wanlogo2.gif (16205 bytes)

door Fred Triep

Dit interview verscheen als artikel in het "Lopend Vuur" van december 2003. Lopend Vuur is het verenigingsblad van de vereniging TeVoet.

Zijn café is een knooppunt in de wandel- en fietsroutes door de Beemster, Waterland en Westfriesland. Op een frisse woensdagmiddag bezocht Fred Triep het café Les Deux Ponts om er achter te komen, hoe Peter Geel dat voor elkaar heeft gekregen.  
Het TeVoet NH wandelproject van september 2008

Op zaterdag 27 en zondag 28 september houdt de vereniging TeVoet, regio Noord Holland, weer een actiewandeling. Dit jaar willen we aandacht schenken aan de wandelmogelijkheden rondom café Les Deux Ponts (Oudendijk).

In de rondwandeling zal een stuk weilandpad zitten door de polder Beschoot (met een oversteek van een wetering met een bootje), dat alleen dit weekend zal kunnen worden belopen

Lees hier meer over deze interessante wandelingen.

In januari 1979 nam Peter het café aan de Beemsterringvaart in Oudendijk van zijn vader over. Hij realiseerde zich dat het dorpje erg klein was. Het telde ongeveer 450 inwoners, te weinig om een café mee draaiende te houden. Hij had twaalf jaar ervaring in het reiswezen. Daarom wilde hij graag wat betekenen voor wandelaars, fietsers en kanoërs.

De grote foto is 152 Kb 

Links: Peter Geel voor zijn café "Les Deux Ponts" 

Foto: Fred Triep

In 1982 zette hij een fietsroute uit.  Dat leverde de eerste toeristen op. Hij vond het vervelend, dat er geen ANWB- wijzers waren, die naar het dorpje Oudendijk wezen. Maar in 1986 lukte het hem de ANWB zo ver te krijgen.

Terwijl hij vertelt, zie ik aan de ander kant van het café twee mannen genieten van een biertje. Aan de kleding te zien hebben ze gewandeld. Een van hen kijkt op het afgedekte biljart naar de vele folders. Dat de wandeling hen ook hongerig heeft gemaakt is geen probleem in Les Deux Ponts.

De grote foto is 206 Kb

Rechts: De afgedekte biljarttafel in het café met daarop folders over wandelingen en fietstochten rondom café Les Deux Ponts

Foto: Fred Triep

"In 1982 verscheen het boekje 'Lopen over gras in de randstad' van Jouke van der Mei en Kees ten Holt. Daarin stond een wandeling rond de polder de Beetskoog."  Peter Geel ontdekte deze wandeling omstreeks 1984 en kopieerde de pagina met de wandeling. Dit was de eerste folder in zijn café.

Midden jaren 90 had hij regelmatig contact met Vladimir Mars. In de ANWB wandelgids “Het Gooi en Kennemerland” stond een wandeling van Mars rond de noordpunt van de Beemster. Deze  volgt een groot deel van de kronkelige grasdijk aan de binnenkant van de Beemsterringvaart tussen halverwege Schermerhorn/Avenhorn en Oudendijk. "Van hem kwam het voorstel dst ik bij  het Landschap Waterland zou aandringen op meer wandelingen in de Beemster. Gelukkig ging het fietspad op de grasdijk niet door. De boeren waren tegen de ruilverkaveling." Op de voetpadendagen van 1996 organiseerde Geelj wandelingen in de Beemster, die nu bekend staan als de Uilenhoek- route (10,5 km) en de Hoge Dijk route (13 km). Het eerste weekend kreeg hij een overweldigend aantal wandelaars over de vloer: 600 personen. Hij moest snel in het dorp kopieën van de route bij laten maken. Vanaf 1998 geeft het Landschap Waterland van deze wandelroutes fraaie folders uit.

De grote foto's zijn respectievelijk 205 Kb en 254 Kb

Links en Rechts: Het interieur van het bruine eetcafé Les Deux Ponts

Foto's: Fred Triep

Het kerkenpad van Oudendijk naar Beets was het volgende wat Peter onder handen nam. "Dat had de gemeente in 1996 van de wegenlegger gehaald, omdat er geen brug meer lag over de Grote Waterling. Vladimir heeft zich ingezet om het pad weer openbaar te krijgen. Dat lukte niet."  De toenmalige eigenaar, wilde alleen meewerken door het stuk te verkopen. "Daar was geen geld voor." Een andere boer die dichtbij het oude kerkenpadland lag, Paul de Hertog, wilde wel meewerken. Zijn vee kon geen last van wandelaars hebben.  Dat zat toen binnen.  Tijdens de voetpadendagen van 1998 konden de wandelaars voor het eerst gebruikmaken van het weilandpad. Daarna volgden er meer. De Hertog zou voor het gebruik als wandelpad een vergoeding volgens de MacShary regeling krijgen. "Dat duurde eindeloos. Vorig jaar dreigde hij het weilandpad voor wandelaars te sluiten." Maar Peter wist bij het Landschap Waterland de betaling van de vergoeding geregeld te krijgen. Voor die vergoeding moet de boer ook de bewegwijzering en de overstapjes onderhouden.

Wat is er nou zo leuk aan een weilandpad? Na een tocht hoort hij in zijn café vaak de reacties van wandelaars. "Voor mensen uit de stad is het heel fijn tussen de koeien door de natuur te lopen."

De samenwerking met Landschap Waterland leverde meer routes op. In 2000 kwamen de Waterling- route en de Kijk over Kogen- route erbij. Het routenetwerk was nu gegroeid tot zo'n 30 km. Elke wandeling kreeg zijn eigen pictogram, makkelijk om de juiste route te volgen. Het netwerk levert hem regelmatig wandelaars in zijn café op. Ook het leuke terras aan het water werkt er aan. Ik denk aan die voorjaarszondag, toen ik op het terras genoot van het spektakel op het water: twee mannetjes eenden vochten om een vrouwtjes eend. Door hun kabaal bleven andere wandelaars op die twee bruggen staan kijken. "Het terras heeft zeker geholpen. In het begin  had ik twaalf stoelen op het terras. Nu, vier uitbreidingen later, kan ik er honderd op mijn terras hebben."

Om wandelaars op hun tochten meer te kunnen bieden, zocht Peter Geel contact met IVN Waterland voor een gids.  Dat  leverde in eerste instantie niet veel op: "Ze wisten dat Oudendijk bestond, maar niet dat je er kon wandelen." IVN- Westfriesland kon wel voor een gids zorgen. "Gelijk al op de eerste tocht, dat was de eerste zondag van april 1998, liepen 68 wandelaars mee." Geel besloot voortaan elke eerste zondag van de maand een wandeling te organiseren. De IVN- gids begon als vrijwilliger. "Later ben ik hem gaan betalen. Daarvoor vraag ik de wandelaars een klein bedrag."  Nadat gidsen van IVN Waterland hadden meegelopen, voelden ze er ook wel voor dergelijke wandelingen te leiden. "Vanaf 1999 doen ze dat elke derde zondag van de maand." Dat voorzag duidelijk in een behoefte, want het aantal wandelaars op de eerste zondagen liep niet terug. Geel stuurt  wel 65 persberichten per wandeling de deur uit. Op zijn website http://www.lesdeuxponts.nl/ worden de wandelingen ook aangekondigd. "Voor de horeca was ik een echte pionier. Mijn eerste knullige webpagina maakte ik in 1996. Zijn huidige website mag gezien worden.

We komen aan de praat over zijn nieuwe project, een wandeling door de polder Beschoot van Oudendijk naar Grosthuizen. Ook door deze polder liep van oudsher een kerkenpad. "Dat stond alleen niet op de wegenlegger." Tijdens de voetpadendagen van september 2000 werd het voor het eerst opgenomen in een wandeling. Twee raadsleden van Westerkoggenland waren er razend enthousiast over. "Kort daarna had ik er op het gemeentehuis een gesprek over.. De gemeente zou met de gaan praten.  Over het gebruik van zijn land voor een voetpad." Ruim twee jaar later is dat gesprek er nog niet geweest. Omdat boer Hoek Spaans volgens de gemeente geen pad zou willen. Terwijl hij alleen maar wil weten wat er gebeurt bij schade." In die tijd had ook TeVoet contacten met de gemeente Westerkoggenland (Lopen Vuur, juni 2003). Gelukkig fietst de Noordhollandse gedeputeerde voor recreatie Hans Schipper vaak langs zijn café. Peter Geel liet hem de brief lezen. Medio september kwam wethouder Vriend van  Westerkoggenland na afloop van een van zijn IVN- wandelingen vertellen, dat 'er overleg zou komen met Hoek Spaans'. "Het voetpad wordt nu als 'aktiviteit voor 2004' in het Landschapsplan Westfriesland opgenomen. B & W willen  door het weiland van boer Spaans ook een fietspad aanleggen. Dat wil de boer niet. Die wil hoogstens een schelpenpad. Peter Geel zal heel tevreden zijn met een weilandpad.

Peter Geel heeft nu geen andere (wandel) projecten op het oog.  Hij wil er wel mee doorgaan:  "Ik doe het voor mijn bedrijf. Maar ik vind het ook leuk voor de toeristen." Een aantal jaren geleden moest hij altijd andere mensen vragen voor toestemming. Tegenwoordig komen de mensen naar hem toe voor advies. "Het Hoogheemraadschap wilde een klein stukje fietspad op de Beemsterringdijk aanleggen, zodat fietsers via Oudendijk naar Avenhorn kunnen fietsen." Geel vond het zonde als dat op de kruin van die mooie dijk zou worden gelegd. Op zijn advies en dat van het Landschap Waterland wordt het fietspad nu onderaan de dijk gelegd.

Hij heeft in al die jaren veel contacten opgebouwd, onder andere met het Wandelplatform in Amersfoort. Dat heeft geresulteerd in een NS- wandeling:  "Van Avenhorn over de Beemsterringdijk naar Oudendijk. Langs de Beemster uitwatering naar het IJsselmeer. Het laatste stuk over het Zuiderzeepad  terug naar Hoorn." Want voor die NS- wandeling (13 km lang) moet je eerst met de bus van Hoorn naar Avenhorn.

Geels café Les Deux Ponts is een echte spin in een netwerk van wandelpaden geworden.



Deze pagina is het laatst aangevuld op donderdag 14 augustus 2008.

line.gif (1269 bytes)

Voor aanvullingen of reacties, stuur mij een email:

Stuur je reactie ! email: Fred Triep

Return to (Terug naar): Terug naar: