Rondwandelingen (project TeVoet 2008) vanuit café Les Deux Ponts in Oudendijk (Noord- Holland)

wanlogo2.gif (16205 bytes)

door Fred Triep

Tekening van de wandelroute

Deze kaart is ontstaan door een bewerking van een Google Maps kaart

Klik op de tekening, als u de gedetailleerde tekening van de wandelroute wilt zien

Algemene beschrijving

Deze wandeling wordt op zaterdag 27 en zondag 28 september 2008 georganiseerd door het Recreatieschap Westfriesland samen met café Les deux Ponts en de regio Noord- Holland van de vereniging Te Voet.De vereniging Te Voet zet zich in voor meer onverharde recreatieve wandelpaden.

Te Voet wil dat er meer en betere wandelmogelijkheden komen voor iedere wandelaar. Of deze nu een ommetje maakt met de hond, een forse dagwandeling of een meerdaagse trektocht. Te Voet wil dat overheden rekening houden met het wandelaarbelang bij het maken van bestemmings- en landinrichtingsplannen. Het doel van ‘Rondje Beschoot’ is het stimuleren van het wandelen in Noord-Holland. U kunt dit weekend een eenmalige doorsteek van Grosthuizen door de polder naar Oudendijk maken. Daarbij maken we gebruik van een pontje over een van de weteringen. Daarnaast kunt u ook een grote rondwandeling maken, waarbij u ook over dit weilandpad loopt.

De start van de rondwandelingen is vanuit café Les Deux Ponts in Oudendijk. Tijdens de rondwandeling(en) kunt u ook het gemaaltje en de kerk van Oudendijk bezichtigen, die speciaal op deze dagen geopend zijn. .

Op beide dagen start er om 10.30 uur een begeleide wandeling (22 km). Daarnaast kunt u de hele zaterdag en zondag de tocht ombegeleid maken. Op zaterdag 27 september wordt de tocht begeleid door Fred Triep en op zondag 28 september door Vladimir Mars. Van 10.00 tot 13.00 uur is er in het café Les Deux Ponts een vertegenwoordiger van de vereniging TeVoet (regio Noord- Holland) aanwezig, waaraan uw informatie kunt vragen. Bij hem/haar kunt u zich ook opgeven als lid.

Let op:

1 De rondwandeling, aangegeven met alleen rode stippels, is alleen tijdens het weekend van 27 en 28 september te doen. We verzoeken u dan om tussen 10.00 en 16.00 uur te starten, in verband met het gebruik van het bootje.
2 De rondwandelingen, aangegeven met paarse of gele stippels zijn het gehele jaar te doen, met uitzondering van het vogelbroedseizoen (15 maart t/m15 juni). Deze stukken kunnen op 27 en 28 september gecombineerd met de korte route gelopen worden. De gelopen delen zijn onderdelen van de Waterlingroute en de Kijk over Kogenroute.

Op sommige stukjes grasdijk van deze wandeling loopt vee. 
U kunt daarom op deze wandeling geen hond meenemen.

Te Voet is een vereniging van wandelaars, die dienstverlening voor wandelaars verzorgt en de belangen van wandelaars behartigt. In dit gebied is de regio NH van Te Voet ook regelmatig in overleg met het waterschap, gemeente en de provincie over de vergroting van de wandelmogelijkheden.

   

Gedetailleerde beschrijving

1.    De korte rondwandeling (5 km, alleen de rode stippen op het kaartje, alleen mogelijk op 27 en 28 september 2008)

Ga vanuit het café de twee bruggen over. U staat dan op de ringdijk van de Beemster. Daar kunt u via een overstapje het hek over en u loopt dan tussen de populieren door over de dijk.

De grote foto's zijn 138 Kb, 90 Kb en 98 Kb

Links: Uitzicht op café Les Deux Ponts vanaf een plek op de Beemsterringdijk
Rechts: Uitzicht vanaf de tweede brug (die over de Beemsterringvaart) op de ringdijk in de richting van Avenhorn
Helemaal rechts: Uitzicht op café Les Deux Ponts van een verder gelegen standpunt op de dijk, waarbij ook de brug over de Beemster uitwatering zichtbaar is

Foto's: Fred Triep

Op de dijk loopt u tussen de aldaar grazende schapen. Vanaf de dijk heeft u een prachtig uitzicht over het eindeloze polderlandschap van de Beemster met zijn rechtlijnig verkavelde landbouwgronden en verspreide stolpboerderijen.

De grote foto's zijn 154 Kb en 142 Kb

Links: Uitzicht op de Beemsterringdijk naar het westen vanaf een plek halverwege Oudendijk en Avenhorn
Rechts: Uitzicht op de Beemsterringdijk naar het oosten vanaf een plek halverwege Oudendijk en Avenhorn, met in de verte café Les Deux Ponts en de twee bruggen.

Foto's: Fred Triep

Aan het einde van de dijk moet u de N242 over, daarna loopt u naar rechts een stukje over het fietspad langs de weg. Vanaf de brug kijkt u uit op het dorpje Avenhorn.

De grote foto is 109 Kb

Links: Uitzicht op het dorpje Avenhorn vanaf de brug in de N 242

Foto: Fred Triep

Daal bij het fietstunneltje onder de weg af en ga via het tunneltje onder de weg door. U komt nu op een T splitsing, met links de Kathoek en rechts de Slimdijk, ga hier linksaf. U komt dan vrij snel weer op een T splitsing uit, daar slaat u rechtsaf. U loopt nu het lintdorp Grosthuizen in.

De grote foto is 103 Kb

Rechts: De dorpsstraat van het dorp Grosthuizen

Foto: Fred Triep

Tijdens uw wandeling over de straat van het dorp passeert uw een klein voetbalveldje aan uw linkerhand. Na ongeveer 1 km lopen, tussen de huisnummers 101 en 100, gaat u rechts af het weiland in. U loopt nu op het weilandpad, waarvoor de boer (als gastheer) toestemming heeft gegeven. Wilt u zich als een goede gast gedragen? Als u richting Oudendijk loopt. kunt u daar de torenspits al zien oprijzen. U loopt over dit weiland door tot aan "Het Schot"  Deze brede sloot steekt u over met het pontje, waarmee u zich naar de overkant kunt trekken.

Video's:

Fred Triep

gemaakt op
zaterdag 26, respectievelijk zondag 27 september 2008

Oversteek van "Het Schot" met een schuit op zaterdag 27 september   Oversteek van "Het Schot" met een schuit op zondag 28 september

U loopt langs "Het Schot"ongeveer 30 meter naar rechts. Ga dan links langs een gemaaid perceel tot de volgende sloot (de Waterling). Ga hier linksaf en dan na 50 m de dam over en neem vervolgens de kavelweg naar Oudendijk (volg de pijlen). Bij de dijk gaat u rechts af naar de kerk, die u kunt bezoeken.

Op zaterdag 27 en zondag 28 september kunt u ook de kerk van Oudendijk bezichtigen. Achter dit kerkje bevindt zich een waterput, die vroeger het regenwater opving.  Het water werd  vervolgens aan de dorpelingen uitgedeeld.. Zelfs tijdens de tweede wereldoorlog werd deze put nog als noodreservoir gebruikt. Een gedenksteen voor de schenking van de put is in de kerkmuur gemetseld.

Ga na het bezoek aan de kerk rechtsaf. Ga links de voetgangersbrug over de Beemster Uitwatering over. Lees nu verder achter kort of lang, afhankelijk van uw keuze.

Kort

Volg de "rustige" dijk (Beetskoogkade) naar rechts. U komt uit bij de het parkeerterrein aan de overkant van het café.

2.    De lange rondwandeling (22 km, eerst de rode stippen volgen en daarna de paarse stippen op het kaartje. Ingekort wordt de route ongeveer 17 km).

Lang

Met deze aanvulling op de korte route loopt u nog ongeveer 17 km meer. Vanaf de voetgangersbrug over de Beemster uitwatering gaat u links af de dijk op (Beetskoogkade). Volg de dijk of de weg onder aan de dijk.

De grote foto is 92 Kb

Links: De Beetskoogkade  

Foto: Fred Triep

Na ongeveer 500 meter is er links een brug, rechts ziet u het dieselgemaal Beetskoog. Dit gemaal is te bezoeken op afspraak, maar op het septemberweekend is het vrijelijk toegankelijk.

Op zaterdag 27 en zondag 28 september kunt u het dieselgemaal van Beetskoog aan de Beemsteruitwatering bezoeken. Dit bezoek is zeker de moeite waard. De oud- machinist zal u op zaterdag of zondag met plezier rondleiden door dit bezienswaardige gebouw

 

Linksboven en linksonder: Het dieselgemaal aan de Beetskoogkade

Foto's: Fred Triep

Rechts: Op zaterdag 27 september bezocht ik met drie andere wandelaars het dieselgemaal van Beetskoog aan de Beemster Uitwatering

Video: Fred Triep

Vervolg uw route over de dijk of op de weg onderlangs. Ook de tweede brug moet u negeren. Aan de overkant staat een oude fabriek, dat is de zuivelfabriek Concordia.

De grote foto is 78 Kb

Links: De zuivelfabriek Concordia staat aan de overkant van de Beemster uitwatering

Foto: Fred Triep

Ga onder de drukke A7 door en blijf rechtdoor gaan. Bij de tweede brug (de N 247), gaat u linksaf de brug over. Steek daarna de N 247 over en loop nu verder aan de linkerkant van de Uitwatering (Dorpsweg). Steek de spoorbaan over.

De grote foto is 99 Kb

Links: Op weg naar het IJsselmeer steken we de spoorlijn Purmerend- Hoorn over

Foto: Fred Triep

Ga bij de T splitsing met handwijzer linksaf de dijk op via een overstapje. Vervolg uw weg over de  dijk naar links, u volgt nu de Waterlingroute. Blijf de dijk volgen tot aan het IJsselmeer, er zijn steeds overstapjes bij de hekken.

De grote foto's zijn 110 Kb, 86 Kb en 103 Kb

Helemaal links, links en rechts: We lopen over de dijk om de Rietkoogpolder heen naar het IJsselmeer

Foto's: Fred Triep

Ga het hek over naar het uitzichtpunt op de dijk met de drie stenen. Hier is een herdenkingsplaat voor de doorbrak van 1675. Hier kunt u uitkijken op het IJsselmeer en op een doorbraakwiel aan de binnenkant van de dijk.

De grote foto is 66 Kb

Links: Panoramafoto van het doorbraakwiel vanaf de herdenkingsplaat op de dijk

Foto: Fred Triep

Ga nogmaals via een overstapje een hek over en buig dan over een grasspoor rechtsaf naar beneden. Volg nu steeds het spoor door de weide rechts van het IJsselmeer. U loopt nu door het natuurgebied de Rietkoog. U mag hier alleen wandelen buiten het broedseizoen (van 16 juni tot 14 maart).

De grote foto's zijn 69 Kb, 75 Kb en 77 Kb

Helemaal links, links en rechts: Impressies van de wandeling over het grasspoor langs het IJsselmeer in de Rietkoogpolder

Volg de kustlijn tot even voorbij het strandje. Dan ziet u voor u een houtwal. Aan de rechterkant van deze houtwal, onderaan de dijk is een overstap van 3 treden. Neem deze, ga de dijk op en stap bij het overstapje boven aan de dijk op de asfaltweg. Ga linksaf de weg af en volg deze in de richting van Schardam. Ga de brug over de Beemster uitwatering over en ga dan weer links de dijk op.

De grote foto is 107 Kb

Links: Brug in de IJsselmeerdijk over de Beemster uitwatering bij Schardam

Foto: Fred Triep

U kunt nu de grasdijk volgen tot bij de appartementen “Waterpoort”. U bevindt zich nu in het dorpje Schardam. Ga daar de asfaltweg weer op via het overstapje. U loopt nu langs het oude kerkje, dat nu privé bewoond wordt.

De grote foto's zijn 114 Kb, 98 Kb en 162 Kb

Links: We lopen over de IJsselmeerdijk het dorpje Schardam binnen
Rechts en helemaal rechts: Het oude kerkje van Schardam, dat nu privé bewoond wordt.

Foto's: Fred Triep

Ga de brug over de Korsloot over. Op deze brug staat een zuil met een eenhoorn er op.

De grote foto's zijn 82 Kb en 95 Kb

Links en rechts: De brug over de Korsloot met daarop een zuil met een eenhoorn

Foto's: Fred Triep

Passeer de camping. De dijk en de asfaltweg maken een bocht naar rechts. Vanaf dit punt kunt de lange wandelroute inkorten, door de gele stippen op het kaartje te volgen. Volg de beschrijving onder Inkorting als u wilt inkorten en volg anders de route onder Verder lang

Inkorting

Door de inkorting wordt uw wandelroute ongeveer 5 km kleiner, de totale lengte van uw wandeling wordt dan ongeveer 17 km

U volgt dan de weg naar rechts, waardoor u bij de Korsloot uitkomt. Volg nu de dijk aan de zuidkant van de Korsloot tot u in Beets uitkomt Beets uitkomt bij de T splitsing even voor het viaduct van de A 7. Lees daarna verder bij Einde lange route.

Verder lang

Ga hier via het overstapje de dijk weer op en volg deze grasdijk tot de eerste asfaltweg naar links. Ga hier linksaf, richting IJsselmeer. Bij het IJsselmeer gaat u rechtsaf via een overstapje het weiland langs het water op. U loopt nu door het natuurgebied Oosterkoog, U mag hier alleen wandelen buiten het broedseizoen (16 juni tot 14 maart). U volgt nu weer een grasspoor, dat aan de rechterkant van de wilgen aan de waterkant loopt. Bij het kleine gemaaltje kunt u via een overstapje verder rechtdoor. Vervolg uw weg langs de wilgen..

De grote foto's zijn 91 Kb, 140 Kb, 77 Kb en 72 Kb

Helemaal links, links en rechts: Impressies van de wandeling over het grasspoor langs het IJsselmeer in de Oosterkoogpolder

Foto's: Fred Triep

Ga aan het einde de dijk weer op en vervolg deze naar links. Bij de parkeerplaats onder aan dijk (bij de weg naar de molen) gaat u de dijk via de trap weer af.

De grote foto's zijn 66 Kb, 48 Kb en 79 Kb

Links: We lopen over de IJsselmeerdijk naar de parkeerplaats bij de molen
Rechts en helemaal rechts: Polderlandschap met molen bij Etersheim

Foto's: Fred Triep

Volg de weg naar de molen en ga even voor de molen linksaf over het hek via het overstapje. U volgt nu een wandelpad door het weiland vanaf de molen tot aan Oosthuizen. U mag hier alleen wandelen buiten het broedseizoen (16 juni tot 14 maart).

Gedetailleerd kaartje van het weilandpad tussen de molen van  Etersheim en Oosthuizen

U kunt dit pad niet tijdens het broedseizoen (15 maart tot 15 juni)belopen, dan zijn de twee pontjes weggehaald.

Passeer de sloot via een overstapje links van een hek (oppassen) en ga aan de overkant van die sloot linksaf. Volg de waterkant. Na een paar honderd meter komt u bij een wetering (de Wijzend) uit.

De grote foto's zijn 168 Kb en 134 Kb

Links: Na het passeren van de molen lopen we langs de sloot naar de Wijzend
Rechts: We passeren tijdens onze wandeltocht langs de Wijzend een weiland met hoog gras, waarin Reneé bijna verdwijnt.

Foto's: Fred Triep

Volg de route langs de wetering, waarbij u eerst via twee witte bruggen zijsloten passeert. Dan komt u bij een brede zijwetering uit. Hier ligt een pontje (maximaal 4 personen), waarmee u zichzelf naar de overkant kan trekken. Een paar honderd meter verder moet u nogmaals een brede sloot met behulp van een pontje oversteken.

De grote foto's zijn 71 Kb, 74 Kb, 110 Kb en 74 Kb

Helemaal links, links en rechts en helemaal rechts: Impressies van de oversteek met een van de overtrekpontjes in het weilandpad van de molen naar Oosthuizen

Foto's: Fred Triep


 

Links en Rechts:
Op zaterdag 27 september stak ik de eerste (linker video) en de tweede (rechter video) brede sloot met 3 andere wandelaars over


Video's : Fred Triep

Vervolg daarna het graspad tot aan de asfaltweg. Ga op de asfaltweg rechtsaf en kruis de spoorbaan. Loop tot aan de T splitsing (Oosteinde)..Als u hier naar rechts gaat, komt u na een paar honderd meter bij het gezellige café Ans en Piet aan.

De grote foto's zijn 79 Kb en 81 Kb

Links: Het gezellige bruine café Ans en Piet in Oosthuizen
Rechts: Over de overweg naast café Ans en Piet scheuren de treinen van Amsterdam naar Hoorn

Foto's: Fred Triep

Om de route te vervolgen moet u bij de T splitsing (vanaf het café dus teruglopen) linksaf slaan. U passeert daar nog café Zeevanck. Steek de N 247 weer over (bushalte van lijn 114, Amsterdam- Hoorn) en ga voor de dierenartspraktijk naar rechts. Volg het fietspad naar rechts. Steek de Oostdijk over en volg het fietspad, dat linksom de rotonde loopt. Even later komt het fietspad op de parallelweg naast de N 247 uit. Volg deze weg tot aan de benzinepomp aan de rechterkant en de brandweerkazerne aan de linkerkant. Ga hier linksaf (Beetskoogdijkje)  en loop achter de brandweerkazerne over de asfaltweg. De asfaltweg eindigt op een bedrijfsterrein van het Hoogheemraadschap. Ga voor het linksaf het fietspad op. Dit pad loopt onderlangs de dijk.

De grote foto is 98 Kb

Links: We volgen het fietspad naar Beets, dat onder aan de dijk ligt

Foto: Fred Triep

Bij de A 7 maakt dit fietspad een bocht naar rechts. Vervolg dit fietspad tot u bij de Korsloot uitkomt. Bij de T splitsing daar gaat u linksaf.

Einde lange route

Loop onder de A 7 door. U komt dan bij een houten ophaalbrug uit. Ga deze over, u loopt nu door het dorp Beets.

De grote foto's zijn 88 Kb en 118 Kb

Links: Langs de Korsloot lopen we het dorp Beets in
Rechts: De ophaalbrug over de Korsloot in Beets wordt nog even opgeknapt, zodat de grote meute wandelaars tijdens het weekend in september van een mooie brug kunnen genieten


Foto's: Fred Triep

Vrij snel daarna komt u op een T splitsing. Ga hier linksaf, u volgt daarna deze dorpstraat door Beets. U passeert daarbij de kerk (aan de rechterkant) en de basisschool en een eetcafé (aan de linkerkant). Even voorbij de kerk aan de rechterkant is een theetuin, die op deze dagen open is. Loop via deze straat verder het dorp uit. Buiten het dorp Beets, bij nummer 83 (huis aan de linkerkant) kunt u rechtsaf het wandelpad door de polder pakken. Ook dit pad is alleen toegankelijk buiten het broedseizoen. Dit pad is in het weiland uitgezet door middel van palen en touwen.

De grote foto's zijn 144 Kb en 94 Kb

Links: Tegenover het huis met nummer 83 gaan we het weilandpad naar Oudendijk in
Rechts: Het weilandpad van Beets naar Oudendijk is uitgezet m.b.v. palen en touwen

Foto's: Fred Triep

Bij de grote wetering door deze polder gaat u linksaf. De wetering passeert u via een brug. Vervolg het weilandpad in de richting van Oudendijk. De kerk van Oudendijk is daarbij een goed herkenningspunt.

De grote foto's zijn 71 Kb en 70 Kb

Links: Bij de wetering gaan we naar links en dan steken we de wetering over via een brug
Rechts: De kerk van Oudendijk is een goed herkenningspunt voor onze tocht over het weiland

Foto's: Fred Triep

Ga de dijk op of de asfaltweg onderlangs de dijk (Beetskoogkade). Ga dan linksaf en na enige tijd staat u weer op de parkeerplaats bij café Les Deux Ponts.

GPS track

U kunt de track van de wandelroute downloaden.als gdb bestand of als mps bestand

Het kaartje rechts geeft de track en waypoints weer, die beschikbaar zijn.

Deze track geeft de route weer van de korte (m.u.v. de doorsteek door het weiland) en de lange rondwandeling weer.
Deze track wordt weergegeven door de zwarte lijn.

Daarnaast zit er in de beschikbare bestanden ook een alternatieve route van Oosthuizen naar het weilandpad Beets- Oudendijk.

Dit alternatief is met een rode lijn weergegeven. Dit alternatief maakt de totale route zeker 2 á 3 km langer (tot ongeveer 25 km), maar dit alternatief over de zuidkant van de Beemsterringvaart is zeer aantrekkelijk.

Bij de begeleide wandeling lopen we dit alternatief niet, maar de normale route van 22 km

Literatuur

Kees ten Holt & Jouke van der Meij
Lopen over gras- Wandelingen in en om Amsterdam
Bert Bakker, 1982
ISBN 90-6019-827-1
niet meer leverbaar

Interessante links

Interessante links over dit wandelgebied

Downloaden van de informatie over de wandeling

Binnenkort kunt u de routebeschrijving in Wordformaat vanaf deze webpagina downloaden:

Deze pagina is het laatst aangevuld op dinsdag 2 september 2008.

Voor aanvullingen of reacties, stuur mij een email:

Stuur je reactie !email: Fred Triep

Terug naar: Terug naar: