Nederlandse vertaling van een artikel in Morgunbladid (IJslandse krant)

../wanlogo2.gif (16205 bytes)

Dit is de vertaling van het artikel uit MORGUNBLADID van augustus 1982, dat verscheen na een "redding" van 5 meisjes, die deelnamen aan de voettocht door Zuid- IJsland, waaraan Fred Triep ook deelnam.

 

to the original text in Icelandic
(naar de oorspronkelijke IJslandse tekst)


VIJF HOLLANDSE MEISJES VERDWAALD IN HET BINNENLAND

Leden van de reddingsbrigade te Hella hebben eergisterenavond vijf Hollandse meisjes gered, die wanhopig in de zogenaamde Dalahut zaten, vlak bij de berg Laufafell aan de oorsprong van de Markarfljot rivier.

De meisjes waren met een groep van 16 mensen op een trektocht, die georganiseerd was door ene Dick Phillips, die een reisbureau in Fljotshild heeft. De meisjes hadden besloten achter te blijven bij de Markarfljot rivier, daar drie van hen pijnlijke voeten hadden gekregen, erg moe waren en er niets voor voelden de rivier, die wassende was, over te steken. Sommigen uit de groep hadden geprobeerd de rivier te voet over te steken, maar waren erin gevallen en hadden met veel moeite de overkant bereikt. De meisjes gingen op donderdag naar de eerder genoemde Dalahut, die in particulier bezit is, en daar waren ze nog toen mensen daar zaterdagavond aankwamen. De hut is zonder verwarming en de Hollandse meisjes moesten de hele dag in hun slaapzakken blijven, ook waren ze bijna zonder eten. Blijkbaar waren er nog geen voorbereidingen getroffen om de meisjes op te halen en de mensen die hen hadden gevonden, zagen daarom geen andere oplossing dan de politie in Hvolsvollur te waarschuwen. Leden van de reddingsbrigade in Hella hebben de meisjes eergisterenavond opgehaald. Zij hadden toen al bijna vier dagen in een wanhopige toestand in de hut gezeten.

Morgunbladid had contact met Kjartan Johannsson, parlementslid. Hij was een van de mensen die de meisjes had gevonden, en we vroegen hem om nadere inlichtingen over dit incident. Kjartan zei, zeer ongerust te zijn over de manier, waarop sommige groepen het binnenland in werden gestuurd, waar helemaal geen mogelijkheden zijn om hulp te krijgen als er iets ernstigs mocht gebeuren. Dit was nu een goede reden voor de overheid om in te grijpen, voordat er iets ernstiger zou gebeuren.

Voor aanvullingen of reacties, stuur mij een email:

Stuur je reactie ! email: Fred Triep

Terug naar: Terug naar: