Het Noaberpad, LAW 10

wanlogo2.gif (16205 bytes)

door Fred Triep

noaber2.gif (3754 bytes) Klik op het kaartje links als je een grote gedetailleerde kaart van de route wilt zien.
Klik op de gids rechts, als je de boekbespreking door Nico Hoogerbrug wilt lezen.

Dit kaartje is een bewerking van het kaartje uit de gids (zie foto rechts)

gidsnoaberpad.gif (10103 bytes)

Algemene beschrijving

Het Noaberpad (LAW 10) is één van de lange afstandswandelingen in Nederland, die door het Nivon ontwikkeld is. Evenals alle andere lange afstandspaden in Nederland is het pad gemarkeerd door rood-witte strepen. Het pad loopt van Nieuweschans door het grensgebied van Nederland en Duitsland naar Emmerich aan de Rijn. De totale afstand van deze route is 379 km. Op mijn wandelwebsite kunt u ook een bespreking van de gids vinden door Nico Hoogerbrug.

  Op 25 mei 2011 is mijn debuutroman "De Katalysator" bij uitgever Free Musketeers verschenen.

In deze roman spelen het Noaberpad en de bergen van Noorwegen een belangrijke rol.

Meer info en bestellen
Voorkant boek De katalysator

Gedetailleerde beschrijving

Deze LAW loop ik samen met Willy. Wij willen de tocht van Noord naar Zuid lopen en daarom zijn we in Nieuweschans begonnen. Op zaterdag 19 december 1998 zijn we daar gestart en op zondag 27 juni 1999 zijn we in Emmerich aangekomen.

zaterdag 19 december 1998

We hebben de auto bij station Kropswolde gezet en we zijn met de trein verder gegaan naar Nieuweschans. Als we uit de trein komen regent het al zachtjes. De hele dag blijft het druilerig regenen. Vanaf het station loopt de route door het verlaten dorpje Nieuweschans. Daarna volgen we enige tijd het B.L.Tijdenskanaal. het landschap is open (akkerland). Nadat we dit kanaal overgestoken hebben, lopen we enige tijd langs sloten aan de zijkant van het akkerland. De omgeving is troosteloos, maar dat komt voornamelijk door het weer.

In het dorpje Oudeschans is gelukkig het cafe- restaurant open, zodat we droog kunnen genieten van een kopje koffie. Het restaurant ziet er sfeervol uit.

Na deze koffiepauze vervolgen we ons route richting Bellingwolde. De route maakt behoorlijk wat bochten en we belandden bij de kerk, waar we in het fietsenhok een droog plekje vinden om even rustig wat brood te eten. We vervolgen onze route door de dorpsstraat van Bellingwolde en we komen via zijwegen weer op het B.L. Tijdenskanaal uit, dat we bij de Wijmeersterbrug kruisen. De wandeling loopt daarna voor enige tijd langs de grens met Duitsland. Het gebied heet de Lethe en dit gebied was vroeger een smokkelaarsgebied. De route loopt door een coulissenlandschap van bosjes en open stukjes. Het begint langzamerhand droog te worden, maar ook schemerig. Foto's maken lukt dus niet meer. We moeten ook voortmaken, anders lopen we straks in het donker. Via de Veendijk komen we aan de oostkant van het Tijdenskanaal terug. Waar we het kanaal oversteken, bij de Leidijksebrug, stoppen we met de route voor deze dag. We lopen de Nieuwe Weg af naar Bellingwolde, om de laatste bus van die dag (ongeveer 17.00 uur) te kunnen halen.

Om vijf uur staan we bij de bushalte in Bellingwolde, in de hoop dat er een bus naar Blijham langskomt. En de bus komt! De bus brengt ons naar Blijham, waar we na 5 minuten zoeken bij de familie Conradi aankomen. Bij deze familie eten we 's avonds mee en als hoofdgerecht krijgen we een echt Groningse gerecht, namelijk Groningse Poffert.

zondag 20 december 1998

Op zondagochtend rijden er geen bussen in deze streek en daarom zijn we blij dat we door onze gastvrouw met de auto van Blijham op het "vervolgpunt" van onze route (de Leidijkse brug) worden afgezet, bij de brug waar we de vorige middag van de route afgegaan zijn. Het is inmiddels mooi weer geworden en de camera wordt uit de rugzak gehaald. We vervolgen onze route langs het B.L.Tijdenskanaal, dat hieronder met een foto is weergegeven.

tijdens2.jpg (15448 bytes) Grote foto is 102 Kb

Links, het B.L. Tijdenskanaal, gezien vanaf de Leidijkse brug

Foto: Fred Triep

We passeren het gehucht Rhederbrug en we vervolgen het onverharde pad langs het kanaal tot het sluisje. We slaan nu rechtsaf en we lopen dan over het fietspad langs het Veendiep.

veendie2.jpg (15649 bytes) Grote foto is 101 Kb

Links, Het Veendiep rechts met daarnaast het fietspad

Foto: Fred Triep

We vervolgen het pad, dat zich om twee kleine meertjes slingert. We komen weer bij het dorp Bellingwolde uit (Zuidkant van de dorpstraat). Het pad loopt langs een klein stukje bos en dan komen we bij de zijtak van de Westerwoldse A uit. We lopen nu 2 km over de dijk langs deze afwatering. Door zijn kleine verheffing boven het land, de kronkels in de dijk en de diepe slagschaduwen van de laagstaande ochtendzon, ziet het er boeiend uit. 

zij_wes2.jpg (11322 bytes) Grote foto is 61 Kb

Links, Zijtak van de Westerwoldse A met dijkje

Foto: Fred Triep

Bij de molen voor Wedderbergen vinden we een bankje, waar we ons brood opeten. We vervolgen onze route door het bosachtige landschap rond recreatieoord Wedderbergen en langs de Westerwoldse Aa. Nadat we het recreatiemeer voorbij zijn, lopen we op zandpad richting Wedde. Na een kopje koffie in het cafe volgen we de Hoofdstraat, die naar de brug over de Westerwoldse A loopt. Voor de brug links zien we het statige huis, de Wedder Borg.

wedde2.jpg (13597 bytes) Grote foto links is 81Kb, rechts 76 Kb

Links, het dorpje Wedde
Rechts
, de Wedder Borg

Foto's: Fred Triep

weddebo2.jpg (13520 bytes)

We volgen weer een onverhard pad langs de Westerwoldse A gedurende 2 km. We volgen de Ruiten A bij de splitsing en na enige tijd kruisen we het Mussel- Aa kanaal. Door een landschap van bosjes en open stukken bereiken we de Onstwedderweg bij Smeerling rond half vier.

In het cafe- restaurant in Smeerling drinken wat. We mikken op de bus van 16.00 uur aan de Onstwedderweg. Deze bus komt helaas niet. Door het lezen van de tekst op de bushalte krijgen we door dat we de taxiliner van te voren moeten bellen. We bellen dus voor de volgende en deze komt om 17.00 uur. Hij brengt ons naar Stadkanaal. Met de bus vanuit Stadskanaal naar Groningen komen we weer bij stations Kropswolde.

zondag 27 december 1998

We hebben de auto in Emmen neergezet en we zijn met de bus naar Stadskanaal gegaan. Hier pakken we de lijntaxi, die ons bij Smeerling weer afzet. Na een kop koffie in het cafe ("He, jullie waren hier vorige week zondag ook !") gaan we op stap. Het landschap is parkachtig.

smeerl2.jpg (14580 bytes) Grote foto is 74 Kb

Links, Het parkachtige landschap even ten zuiden van Smeerling

Foto: Fred Triep

De route loopt nu afwisselend langs de Ruiten Aa en op enige afstand er van af. Voor Weende volgen we een pad langs de Ruiten Aa dat door het Natuurmonument "Stroomdal van de Ruiten Aa" loopt. Dit is een mooi stukje. We kruisen de Ruiten Aa en via een houtwal en 2 weggetjes komen we bij het Ruiten Aa kanaal, die we oversteken bij de Bourtangersluis.

bourts2.jpg (11533 bytes) Grote foto is 49 Kb

Links, Ruiten Aa kanaal met Bourtangersluis

Foto: Fred Triep 

Via het het pad langs het Bourtangerkanaal komen we in Bourtange. Langzamerhand gaan er regendruppels vallen. In Bourtange proberen we alvast het rondje rondom Bourtange te lopen, zodat we de dag erop minder hoeven te doen. We lopen echter verkeerd en omdat de schemering toeslaat gaan we terug naar het dorp. We zoeken ons overnachtingsadres op, bij de familie van Dam. Die avond eten we nog lekker bij Restaurant "De Staakenborgh".

maandag 28 december 1998

We maken eerst het rondje om de vesting langs de Duitse grens en volgen daarbij de Bakovenkade en het verdedigingswerk "De Linie". Door de aanwezigheid van dijkjes en veel water is dit een heel fraai stukje van het Noaberpad. Helaas begint het langzamerhand weer te druppen. De druilerige regen blijft tot ongeveer 15.00 uur aanhouden.

bakoven2.jpg (11450 bytes) Grote foto links is 45 Kb, rechts 49 Kb

Links, De bakovenkade 
Rechts,
Verdedigingswerk "De Linie"  

linie2.jpg (12193 bytes)

Een groot deel van de dag lopen we over onverharde paden, eerst op het Moddermanspad, wat later op het zandpad langs het Ruiten A kanaal en nog wat later door over bospaden door het bosgebied van Westerwolde en door het natuurgebeid Ter Borg. Ook nu weer blijkt het onverharde spoor langs de Ruiten A één van de mooiste stukjes van die dag te worden.

ruitena2.jpg (11683 bytes) Grote foto is 51 Kb

Foto links, Het voetpad langs de Ruiten Aa ten zuiden van Ter Borg

Die dag lopen we maar gedurende 1,2 km minder prettig, dat is op het fietspad dat ten zuiden van Ter Wisch langs een weg loopt. Het is even de tanden op elkaar. 

Aan het einde van de middag komen we bij het klooster van Ter Apel uit. In het cafe- restaurant "Boschhuis" drinken we wat om bij te komen van onze lange tocht (rond de 27 km). Het is inmiddels al weer donker geworden, maar de weg naar ons overnachtingsadres bij de familie Kral vinden we bij de straatlantaarns zonder problemen. Die avond hebben we een goede maaltijd bij cafe- restaurant "De drie musketiers" in Ter Apel.

dinsdag 29 december 1998

Vanaf ons overnachtingsadres lopen we terug naar het klooster in het bos ten oosten van Ter Apel. Hier pakken we de route op. De route loopt nog enkele kilometers door een landschap van houtwallen, bosjes en open stukken, voordat we echt het open landschap ingaan. De overgang naar dat andere landschap vind plaats, nadat we het viaduct onder de weg Stadskanaal- Haren zijn gepasseerd. We steken dan het Ter Apelkanaal over en na enkele honderde meters begint onze lange weg door open terrein, eerst langs de Runde, later langs de Nieuwe Runde. We boffen, dat de zon schijnt.

derunde2.jpg (10550 bytes) Grote foto is 45 Kb

Links, Het pad door de kale akkers langs de kaarsrechte Runde ten zuidwesten van Munnekermoer

Foto: Fred Triep

Na passage van een aardgaslokatie komen we bij de Nieuwe Runde uit.

nirunde2.jpg (12989 bytes) Grote foto is 79 Kb

Links, Het modderige pad langs de Nieuwe Runde

Foto: Fred Triep 

De sporen/paden langs de "sloten" zijn in dit jaargetijde behoorlijk modderig. En er is ook in deze akkerlanden geen grazig stukje terrein te vinden, waar je lekker kunt zitten. Gelukkig vinden we bij een meterkastje een paar droge tegeltjes, waar we even kunnen rusten om een kopje koffie te drinken uit onze thermosflessen.

willy2.jpg (13469 bytes) Grote foto links is 62 Kb, rechts 50 Kb.

Links en rechts, Willy

Foto's: Fred Triep

willy4.jpg (10955 bytes)

Een mooi moment, om tijdens deze pauze wat foto's te maken van de hoofdrolspelers in dit drama

fred2.jpg (11611 bytes) Grote foto is 43 Kb.

foto 15, Fred pauzeert op het enige droge plekje in de natte landerijen, rustend tegen een meterkastje

Foto: Willy

Het grootste deel van de dag lopen we door een open landschap van akkergronden, die vroeger bedekt waren door hoogveen. Asfalt en sporen langs kaarsrechte "sloten" wisselen elkaar af. Gelukkig zijn deze asfaltwegen erg rustig. Het dorp Emmer- Compascum, waar we aan het einde van de ochtend door heen gaan, ziet er nieuw uit.Je kan duidelijk zien, dat het pas na de vervening is ontstaan.
In de middag lopen we langa het veenmuseum van het vroeger  "Aards Paradijs". Dit heet nu het "Veenpark Barger Compascum". We kunnen het niet bezoeken, want het is in de winter gesloten. kniepertjes. Onze gastvrouw blijkt een specialist in dit wafelkoekje te zijn, haar recept heeft in de regionale krant gestaan. Die avond eten we bij de Chinees in het winkelcentrum van Angelslo.

woensdag 30 december 1998

Het wordt vandaag een lange dag. Wij moesten eerst weer vanuit Emmen de aanlooproute naar het Noaberpad lopen en dan kunnen we verder naar Schoonebeek. Onze route begint door het Oosterbos, een reepje bos ten Oosten van Emmen. We komen daarna op het Scholtenskanaal en via de weg langs deze vaart komen we in Klazienaveen. Hoewel we er eigenlijk geen tijd voor hebben, pakken we in het centrum nog een kopje koffie met een appelgebakje.

We vervolgen de route door Klazienaveen en we komen op een weg, die we aflopen om in het Hoogveenreservaat Bargerveen uit te komen. We krijgen weer één van de mooiste stukje van het Noaberpad te zien. Bij de brandtoren gaan we nog even een uitkijkheuveltje op. Daarna nemen we een dijkje van een voormalig smalspoorbaantje door het Bargerveen.

barger1_2.jpg (10608 bytes) De grote foto's zijn respectievelijk 129 Kb, 78 Kb, 85 Kb en 89 Kb groot.

Foto 16 t/m 19, Impressies van het Bargerveen

Foto's: Fred Triep

barger3_2.jpg (8948 bytes)
barger2_2.jpg (8347 bytes) barger4_2.jpg (9513 bytes)

Vanaf het oude spoordijkje heb je een mooi overzicht op het veengebied. De foto's hier rechtsboven zijn gemaakt vanaf dit dijkje.

veenspoor2.jpg (10191 bytes) Grote foto is 127 Kb.

Foto 20, Het dijkje, waarover het smalspoortje liep, met een kunstwerk aan het einde

Foto: Fred Triep

Ook het laatste deel door het Schoonerbeekerveld is erg mooi. We moeten echter opschieten, want het einde van de dag nadert. Het is donker als we uit het Oosterse Bos op de asfaltweg stappen.. Maar we staan nu op een verlichte weg aan de rand van Schoonebeek. We moeten nog een kwartier de hoofdweg door Schoonebeek vervolgen, om bij ons overnachtingsadres bij de familie Mulder te komen. We zijn na een dertig kilometer lange tocht op een korte winterdag erg moe. Gelukkig hoeven we deze avond de deur niet meer uit, omdat we met de familie kunnen meeëten. 

donderdag 31 december 1998

De laatste dag van het jaar en ook voorlopig de laatste dag van onze tocht in de kerstvakantie. De afstand naar Emlichheim aan de Vecht is niet zo groot, dus we kunnen het rustig aan doen. Daarom lopen we even terug naar, waar we de vorige avond het dorp inkwamen. Zo kan ik de boerderijen, die ik de dag ervoor niet meer kon fotograferen, alsnog op de foto zetten.

boer1_scho2.jpg (10351 bytes) Grote foto links is 71Kb, rechts 83 Kb

Links, Twee boerderijen aan de rand van Schoonebeek
Rechts
, Oude Schuur bij één van de boerderijen

Foto's: Fred Triep

boer2_scho2.jpg (8397 bytes)

We lopen terug naar de grote weg door het dorp, steken over en bij de brug over de Schoonebeek steken we de grens naar Duitsland over. Vanaf de grens lopen we over een groot aantal onverharde paden door een open landschap met af en toe wat bomen. We zien ook nog een werkende jaknikker. Dat blijkt er één van de laatste te zijn.

jaknikker2.jpg (8173 bytes) Grote foto is 58 Kb.

Links, Eén van de laatste jaknikkers aan de Duitse kant

Foto: Fred Triep

Bij de brug over het Coevorden- Picardiekanaal kijken we enige tijd naar een familie, die ganzen uit het kanaal probeert te krijgen, die ontsnapt zijn van hun boerderij. Met veel moeite lukt hen dat.

coepic2.jpg (8816 bytes) Grote foto is 84 Kb.

Links, Het Coevorden- Picardiekanaal, vanaf de brug gekeken naar het oosten

Foto: Fred Triep 

In Emlichheim vinden we nog één café, die op deze dag 's middags open is. De eigenaar blijkt zelfs een Nederlander en hij wil ons nog zijn laatste kopje koffie van het jaar inschenken. Ook weet hij voor ons een taxi te regelen naar Coevorden (er is geen openbaar vervoer naar die plaats), waar we de trein pakken naar Emmen.

donderdag 1 april 1999

In de ochtend zijn we met de auto naar de bushalte in Enschede gereisd. We hebben hem neergezet in de buurt van de bushalte van de bus naar het station. Tweede paasdag hopen we in de middag wandelend de auto weer te bereiken. Daarna gaan we met de bus naar het station. Vandaar gaan we met de trein naar Coevorden. In Coevorden nemen we weer een taxi, die ons in Emlichheim rond 15.00 uur afzet bij de brug over de Vecht.
Die middag lopen we de 8 km over het Noaberpad naar Hoogstede, waarbij we op enige afstand van de Vecht lopen. Omstreeks 18.00 uur komen we bij de familie Weuste aan, waar we die nacht slapen.

Grote foto is 46 Kb.

Links, Uitzicht op de rivier de Vecht vanaf de brug bij Hoogstede

Foto: Fred Triep 

vrijdag 2 april 1999

We lopen deze dag naar Uelsen. Het pad loopt nu op grotere afstand van de Vecht en het landschap is redelijk open. Het is mooi voorjaarsweer, dus we genieten. In de middag, na het passeren van camping "Wilsumer Berge", komen we in het bos terecht dat op een stuwwal ligt. Aan het einde van de middag komen we bij de jeugdherberg van Uelsen aan. Daar stappen we van de route af om naar Uelsen te lopen, waar we overnachten in hotel Gross.

zaterdag 3 april 1999

In de ochtend lopen we terug naar de jeugdherberg en van daar vervolgen we de route. We komen rond 13.00 uur bij Gasthof Zum Lönsberg aan, waar we koffie drinken. We beklimmen de uitzichttoren, die zich naast het café- restaurant bevindt. 

Grote foto is 100 Kb.

Links, Het uitzicht op het heiige coulissenlandschap rondom Gasthof "Zum Lönsberg", gezien vanaf de uitkijktoren

Foto: Fred Triep

We lopen door een coulissenlandschap van open stukken met bospartijtjes. We passeren weer de grens naar Nederland en we komen dan in de Paardenslenkte, een heidegebied. 

Grote foto is 49 Kb.

Links, Een stukje heide in de Paardenslenkte

Foto: Fred Triep

Daarna gaan we door het natuurreservaat Springendal, een mooi bosrijk gebied met bronnen. 

De grote foto zijn respectievelijk 120, 142 en 126 Kb.

Links en Rechts, Impressies van het natuurreservaat Springendal

Foto's: Fred Triep

Aan het einde van de middag komen we in Ootmarsum aan.  Die middag maken we nog een rondje door het dorp, bezoeken we een galerie en zitten we op een terras. We slapen in dit dorp in het hotel ''t Posthoes".

zondag 4 april 1999

Het weer is omgeslagen en het is nu druilerig weer, als we door Ootmarsum lopen. We volgen de route door het dorp vanaf 't Posthoes en ik maak daarbij de onderstaande foto's.

De grote foto zijn respectievelijk 79, 81, 66, 82 en 80 Kb.

Links en Rechts,
 Impressies van het dorp Ootmarsum op zondagochtend

Foto's: Fred Triep

We verlaten Ootmarsum aan de westkant, over de Kuiperberg. Dan buigen we door het zuiden. We passeren het buurtschap Agelo, waar nog een aantal oude boerderijen staan.

Grote foto is 118 Kb.

Links, Oude boerderijen in Groot Agelo

Foto: Fred Triep

We lopen verder door een open landschap en we komen bij het kanaal Almelo- Nordhorn uit. Daar slaan we linksaf en we volgen het kanaal tot de eerste brug. Dan steken we het kanaal over en volgen aan de andere kant het onverharde pad. langs het kanaal.

Grote foto is 125 Kb.

Links, We volgen een onverhard pad langs het kanaal Almelo- Nordhorn

Foto: Fred Triep

Na anderhalve kilometer slaan we rechtaf een weg in. We gaan door een klein bosperceeltje en we komen vrij snel weer in een open landschap. We passeren het dorpje Rossum aan de oostkant enn na enige tijd komen we uit bij havezathe Het Everloo. Helaas is het horecagedeelte op eerste paasdag gesloten, dus maken we met het hete water in de thermosfles zelf een kopje koffie op het natte terras.

Grote foto is 180 Kb.

Links, Havezathe Het Everloo

Foto: Fred Triep

Dan lopen we door een landschap van kleine houtwalletjes en stukje open landschap naar het dorp De Lutte. We lopen langs de kerk van De Lutte het dorp weer uit aan de zuidwestkant. We kruisen de spoorlijn Oldenzaal- Osnabrück
Daarna lopen we weer door een afwisselend landschap. We passeren een mooie hoeve, de Judith Hoeve.

Grote foto is 210 Kb.

Links, Judith Hoeve

Foto: Fred Triep

Hierna lopen we door het landgoed 'Het Oldenzaals Veen'.  Bij de weg Enschede- Losser stoppen we met de route voor deze dag. Over het fietspad langs deze weg lopen we naar Losser om te overnachten.

maandag 5 april 1999

We worden door de mensen, waar we sliepen, met de auto op de route terug gezet. Na een klein bosperceeltje komen we weer in een open landschap. Ten noorden van Glanerbrug kruisen we de grens met Duitsland bij grenspaal 76A.

Grote foto is 216 Kb.

Links, Grenspaal 76 A

Foto: Fred Triep

Dan lopen we langs de Duitse kant van de grens richting Gronau, we kruisen de spoorlijn en gaan bij de Enscheder Strasse rechtsaf. Via enkele onverharde paadjes kruisen wij dan weer de grens, waarna we door de buitenwijken van Glanerbrug lopen. We verlaten Glanerbrug aan de zuidkant en na wat weggetjes door een open landschap bereiken we het Aamsveen. De paadjes zij hier erg drassig en we moeten in dit jaargetijden vele moeilijke stappen maken. Maar dit veengebied is prachtig.

De grote foto's zijn respectievelijk 292 Kb, 254 Kb  en 237 Kb.

Links en Rechts, Impressies van het Aamsveen

Foto's: Fred Triep

Nadat we de tocht door dit veengebied gedaan hebben, lopen we weer door een open landschap richting Enschede. Aan de rand van Enschede pakken we de Knalhutteweg de stad in en we komen weer bij de bushalte in de buitenwijk Stroinkslanden. Bij de bushalte blijkt mijn auto nog te staan en we keren tevreden terug naar huis.

- Het deel hieronder wordt binnenkort aangevuld met tekst en foto's

zaterdag 22 mei 1999

We lopen van de bushalte in Enschede naar het Witte Veen, langs het natuurvriendehuis Den Broam. Dan steekt de route de grens over en lopen we aan de Duitse kant naar Oldenkott. 
Daar verlaten we de route en we kamperen op een camping aan de Nederlandse kant

zondag 23 mei 1999

We lopen terug naar Oldenkott en van daar volgen we weer de route. We komen in Zwillbrock en daarna lopen we door het Zwillbrocker Venn. We lopen door het dorpje Zwolle en dan volgen we een pad langs de Slinge. Langs de Beurzerbeek komen we in Winterswijk. Daar eten we eerst, omdat we ten zuiden van Winterswijk wild willen kamperen. In het Vossenveld zetten we onze tent op tussen 2 houtwallen

maandag 24 mei 1999

We vervolgen onze route over het pad. We lopen tot de Harmienenhoeve. Daar bellen we een taxi, die ons terug brengt naar Winterswijk. M.b.v. de bus keren we vanuit Winterswijk terug naar Enschede.

vrijdag 25 juni 1999

Met de taxi vanuit Winterswijk zijn we donderdagavond op de camping van de familie Kots (Roerdink) aangekomen. Op vrijdagochtend pakken we de route weer op. Via Barlo lopen we naar Bocholt. Vanaf Bocholt volgen we gedurende enige tijd de rivier de Aa. Waar de route de brug van de Bocholter Aa overgaat, gaan wij van de route af. Via het Duitse grensdorpje Suderwick komen we bij het Nederlandse grensdorp Dinxperlo, waar we op een camping onze tent opzetten.

zaterdag 26 juni 1999

We lopen van Dinxperlo terug naar de brug over de Aa. Dan buigen we af naar het zuiden en lopen we via Isselburg en Anholt naar Gendringen. Via Azewijn komen we bij 's Heerenberg uit. Ten noorden van dit dorp steken we een stuk door het bos en dan komen we bij Huize Bergh uit. Na het passeren van de stadswal lopen 's Heerenberg weer uit en ten westen van het dorp (bij Stokkum) zetten we onze tent op een camping op.

zondag 27 juni 1999

Van de camping ten westen van 's Heerenberg lopen we naar Elten. Van Elten lopen we naar Spijk aan de Rijn. Dan volgen we de dijk langs de Rijn en we komen in de middag bij het eindpunt, Emmerich aan.

Overnachtingsadressen

Voor de overnachtingsadressen langs dit pad heb ik een aparte pagina "Overnachtingsadressen lang het Noaberpad" gemaakt. Het bevat adressen uit de gids en adressen, die wij onderweg krijgen. Mocht je ook een nieuw adres weten, laat het mij dan weten via email

Literatuur

de gids van dit pad,
Noaberpad
Nieuweschans- Emmerich v.v. LAW 10
Nivon, Amsterdam, 1995
ISBN 90- 70601- 50- 8

Overzichtskaart 2006- 2008 Lange Afstandspaden Nederland, 1:500.000
Overzicht wandelmogelijkheden- dagtochten- overnachten onderweg- nuttige adressen- tips
Stichting Wandelplatform- LAW, Amersfoort, 2006
ISBN 90-71068-68-4
http://www.wandelnet.nl/
bestellen: slaw@wandelnet.nl

Links

Op de volgende webpagina's vind je meer informatie over het Noaberpad en de omgeving:

 

Deze pagina is het laatst aangevuld op woensdag 19 februari 2014

Voor aanvullingen en wijzigingen, stuur mij een email:

Stuur je reactie ! email: Fred Triep

Terug naar: Terug naar: